Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II DoR 326/2012 - Difuzna poškodba možganov, mezencefalični sindrom M4, udarnina možganov v spodnjem čelnem delu, oteklina možganov, zlom zgornje čelj...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
40x pregled pri osebnem zdravniku
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II DoR 326/2012
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002450
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
65 dni, od tega 18 dni v intenzivni terapiji (od tega 10 dni sedacija in umetna ventilacija);
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
dihanje prek traheostome (33 dni), jemanje analgetikov, antibiotikov, protektorjev želodčne sluznice; med zdravljenjem in še danes jemanje zdravil proti epilepsiji, vazodilatatorjev in pomirjeval; traheoskopija po odstranitvi dihalne kanile, bronhioskopije, 22x RTG, UZ trebuha, 4x računalniška tomografija glave in možganov, 1x MR – zaradi klavstrofobije MR ni bila izveden do konca, urinski kateter, delovna terapija, logopedske vaje (še v času sojenja), 10 pregledov pri specialistih
OPOMBA
II DoR 326/2012. Predlog za dopustitev revizije tožeče stranke je bil zavrnjen, ker ni izkazala odstopa od ustaljene sodne prakse.
OŠKODOVANEC
Mlada ženska, ob škodnem dogodku je obiskovala 2. letnik srednje šole.
POŠKODBA
Difuzna poškodba možganov, mezencefalični sindrom M4, udarnina možganov v spodnjem čelnem delu, oteklina možganov, zlom zgornje čeljustnice desno Le-fort II, zlom nosnih kosti, zlom leve ključnice, omajanje zob 1+,1+, razpočna rana leve spodnje in desne zgornje veke, vdihavanje želodčne vsebine, levosredinska pljučnica, centralna prehodna delna ohromelost desne zgornje okončine.
REHABILITACIJA
fizioterapija
SKAŽENOST
3.000 EUR Brazgotina na vratu po traheotomiji, ki se lahko zakrije z ogrlico ali oblačili; deformacija leve ključnice, ki je vidna in otipljiva, je pa večino leta zakrita z oblačili; različne dolžine zgornjih sekalcev, ki se vidijo le pri smejanju ali kazanju zob; manjša deformacija kosnega piramide, ki ni izstopajoča; oteklina korena nosu in oteklina nad ključnico sta komaj opazni. Upoštevana je mladost oškodovanke in pomen opisanih nepravilnosti v tem starostnem obdobju.
SKUPINA
poškodbe glave in možganov in njihove posledice - poškodbe rok in ramenskega obroča in njihove posledice - poškodbe zob in čeljusti in njihove posledice
STRAH
5.430 EUR Primarnega strahu zaradi nezavesti ni utrpela; hud sekundaren strah 14 dni; srednje hud sekundaren strah 14 dni, zmeren strah 3-4 tedne, lažji sekundaren strah 3-4 tedne.
TELESNE BOLEČINE
25.150 EUR 10 dni zaradi motenj zavesti in sedacije ni čutila bolečin; hude trajne bolečine – 3 dni, hude občasne – 4 dni, srednje hude trajne – 1 teden, zmerne – 10 dni, pojemajoče zmerne – 10 dni, lažje 20 dni; občasne lažje v obliki glavobolov (3x mesečno), pa tudi v vratni hrbtenici ob daljšem sedenju, v levi rami ob nošenju težjih bremen, ob žvečenju.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - zmanjšanje življenjske aktivnosti - strah - skaženost
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
82 .000 EUR Anatomske posledice - majhne gibalne posledice, ki se kažejo v manjši spretnosti desnice in desne noge, zaradi česar je manj sposobna za tek, plezanje in natančna dela z desnico; rahlo zmanjšana je groba moč vseh mišičnih skupin desne zgornje okončine; manjša deformacija nosne piramide, leve ključnice in daljšega sekalca. Funkcionalne posledice – so hude; slaba je zapomnljivost, hitro se utrudi, oslabljena je sposobnost pozornosti, Izvedbe daljše naloge ni sposbna, potrebuje nadzor in vodenje, Osebnostno se je spremenila, tako da je zelo odprta in celo pretirano zaupljiva in lahkoverna, kar lahko povzroči težave. Za samostojno življenje ne bo sposobna, potrebovala bo stalen, obziren nadzor in potrpežljivost glede na njeno nizko toleranco pri odpravljanju vsakdanjih problemov. Učljivost je zmanjšana. Pred nesrečo je bila odličnjakinja, rednega šolanja po nesreči ni zmogla. Zato se je vključila v Zavod za usposabljanje invalidne mladine. Trpela je duševne bolečine, saj je nastala situacija omejila njeno druženje z dotedanjimi vrstniki. Te je trpela tudi med zdravljenjem; hude duševne bolečine je trpela okoli 4 tedne - bila je privezana, podvržena intenzivni terapiji z zdravili, z vstavljeno kanilo, ki je onemogočala govorjenje. Zmerne duševne bolečine je trpela zadnji mesec hospitalizacije in med 3-mesečno rehabilizacijo, ki je zahtevala kompleksno fizioterapijo, delovne terapije in govorne vaje. Lažje duševne bolečine je trpela 4 mesece (zdravljenje, rehabilitacija, neuspeh pri poskusu nadaljevanja rednega šolanja, vključitev v zavod). Podrejati se je morala režimu ustanove, kar je bilo težko zaradi zmanjšanih sposobnosti prilagajanja. Imela je težave pri stikih z ljudmi, orientaciji v prostoru, skrbi za osebne stvrai, organizaciji aktivnosti, upoštevanju urnikov. Zaveda se, da se je življenje spremenilo, spomni se prejšnje delovne uspešnosti, želja in talentov, zaveda se, da je prej uživalo brezskrbno življenje mladostnice. Zaradi znižane fluksijske tolerance je eksplozivna, nepotrpežljiva, manj vztrajna. Je čustveno labilna, občasno depresivna, slabo razume socialne odnose, je nekritična, vse to pa otežuje socializacijo. Trpela pa jih bo tudi v bodoče zaradi sprememb v nevrokognitivnem smislu.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window