Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 568/2002 - Poškodba desne stegenske arterije, prekinitev kožne veje desnega stegenskega živca, izkrvavitveni šok ter posledično kompartment sin...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 568/2002
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS001146
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
1 mesec; operacija v splošni anesteziji;
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 568/2002. Revizija obeh pravdnih strank je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Fant, z nožem ga je bil poškodovala tretja oseba.
POŠKODBA
Poškodba desne stegenske arterije, prekinitev kožne veje desnega stegenskega živca, izkrvavitveni šok ter posledično kompartment sindrom desne goleni, prizadetost peronealnega živca in mišičja desne goleni ter upogibno ishemična kontraktura 3. in 4. prsta desne noge.
REHABILITACIJA
14-dnevno zdraviliško zdravljenje; uporaba opornic; 
SKAŽENOST
 
SKUPINA
poškodbe kolena in goleni - poškodbe okolčja in stegnenice
STRAH
650000 SIT Intenziven primarni strah, saj je videl, da hudo krvavi iz življenjsko pomembne stegenske arterije. Kasneje (od operacije pa vse do zaključka zdravljenja) ga je bilo strah zaradi telesnih omejitev oziroma zdravstvenih posledic, ki jih zaradi hude poškodbe tudi zdravljenje ne bi moglo odpraviti.
TELESNE BOLEČINE
900000 SIT Hude 5 dni, srednje hude 4 dni, lahke 6 tednov, ob obremenitvah in spremembi vremena pa bodo trajale tudi v prihodnje.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
3500000 SIT Tožnik, katerega desno stegno je zaradi nepopravljive prizadetosti živčevja desne goleni neobčutljivo na dotik, izpadla pa je tudi funkcija golenskih mišic, ki dviguje stopalo, in ki ima prizadete mišice stopala ter skrčen tretji in četrti prst (kar se kaže s skrajšanjem desnega stopala), je in bo prikrajšan na vseh področjih življenjskih aktivnosti (družabnem, športnem in poklicnem udejstvovanju). Oviran je pri teku, kolesarjenju, ne zmore globokega počepa in daljše stoje (mišičje desne goleni je stanjšano in po moči oslabljeno), zaradi česar se počuti manjvrednega in manj sposobnega od vrstnikov, kar v njegovih najstniških letih slabo vpliva na identiteto, samozavest in sploh na dojemanje sebe v razmerju do socialnega okolja. V dobi odraščanja in zorenja, ko je potreba po dokazovanju (tudi telesne moči) še posebej pomembna, omenjena prikrajšanja tožnika toliko bolje prizadevajo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window