Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 903/2009 - Pretres možganov, zlom 1. in 2. ledvenega vretenca, zdrobljen zlom desne goleni, zlom desne skočne kosti, zlom II. do V. stopalnice ...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 903/2009
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002352
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
3 mesece in 19 dni, 6 operacij v splošni anesteziji
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Splošna anestezija, dve transfuziji krvi, infuzije, ki so povzročile vnetje žil, 117 injekcij, jemanje analgetikov, odvisnost od pomoči negovalnega osebja (20 dni), uporaba invalidskega vozička (3 mesece in pol), hoja z berglami, nošnja mavčnega steznika od prsnice do sramne kosti spredaj in od križne kosti do sredine hrbta (1 mesec in pol), nošnja mavčne longete in škornja na levem stopalu in nadkolenske longete in mavca na desni nogi (3 mesece), odstranjevanje šivov, stalni kateter (10 dni), žuljenje in srbenje kože zaradi mavca, 75 slikanj, CT, operacije ob pomoči rentgenskega aparata, neprijetne motnje vida, ki še trajajo, neprijetna podplutba obeh oči in oteklina obraza. Tudi po odpustu je potrebovala tujo pomoč pri premikanju (nošnja po stopnicah, porivanje vozička) in pri higieni.
OPOMBA
II Ips 903/2009. Reviziji toženih strank je bilo delno ugodeno tako, da je bil znesek odškodnine za ZŽA s 100.000 EUR znižan na 70.000 EUR, v preostalem delu pa je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Mlada ženska, ob škodnem dogodku stara 22 let.
POŠKODBA
Pretres možganov, zlom 1. in 2. ledvenega vretenca, zdrobljen zlom desne goleni, zlom desne skočne kosti, zlom II. do V. stopalnice z izpahom v meta tarzotarzalnem sklepu, krvavitev in oteklina mrežnice levega očesa, zlom leve lopatice in zlom VIII. in IX. rebra.
REHABILITACIJA
Fizioterapija.
SKAŽENOST
5.000 EUR Številne in obsežne brazgotine (na vratu, hrbtu, goleni, trebuhu, dolge od 4 do 12 cm), deformacija stopala, Brazgotine so tudi na odkritih delih telesa in oškodovanko kazijo; ker je bila pred nesrečo fotomodel in plesalka, zelo trpi; če obleče kratko krilo, čuti poglede ljudi.
SKUPINA
poškodbe rok in ramenskega obroča in njihove posledice – poškodbe glave in možganov in njihove posledice – poškodba hrbtenice in reber in njihove posledice – poškodbe skočnega sklepa in stopala in nji
STRAH
4.000 EUR Primarnega strahu zaradi nezavesti ni bilo, sekundarni hud strah – 14 dni, srednje hud strah – 2 meseca, lažji strah – 2 meseca.
TELESNE BOLEČINE
20.000 EUR Hude stalne bolečine – 20 dni, srednje hude stalne bolečine – 30 dni, lahke bolečine – 60 dni. Te bo trpela na območju zlomov tudi v bodoče ob spremembi vremena in ob naporih.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine – zmanjšanje življenjske aktivnosti - strah - skaženost
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
70.000 EUR Ima obsežne posledice na vseh področjih življenja. Zaradi poškodbe možganov ima popoškodbeni sindrom z izrazito simptomatiko na področju kognitivnih funkcij (huda okvara kratkoročnega spomina – 50% ZŽA, spominske motnje, motnje koncentracije, težave pri načrtovanju, usklajevanju miselnih procesov), motnjami čustvovanja (težko obvladuje čustva, ke nestrpna, razpoloženje ji niha, nizka je toleranca za obremenitve), splošna funkcionalnost zaradi glavobolov je slabša, težko prenaša vročino in hrup. Posttravmatska motnja se kaže v morečih sanjah, paničnem prebujanju, kar je trajalo intenzivno 2 leti. Med vožnjo z avtomobilom se ne more sprostiti. Izgubila je pozitivno samopodobo. Težko se giblje po stopnicah, po neravnem terenu, težje teče, opustila je šport (tenis, kolesarjenje, smučanje, hojo v hribe), omejena je pri vadbi v fitnesu, ne zmore poskokov, počepov, obratov. Bila je aktivna, prepoznavna članica plesne in glasbene skupine, česar je zaradi nesreče konec. Ni mogla dokončati dotedanjega visokošolskega študija, z veliko težavo je končala višjo šolo. Življenjski cilji so se ji porušili, zato zelo trpi.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window