Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 482/99 - Pretres možganov, poka nosne kosti, zlom desne petnice in zlom notranjega desnega gležnja.

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
12 zdravniških pregledov.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 482/99
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000607
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
Dvakrat je bil hospitaliziran, skupaj 12 dni. Zdravljenje je potekalo brez hujših zapletov, vendar je bilo sorazmerno dolgotrajno. Končano je bilo šele dve leti po poškodbi. Dokolenski mavec je moral nositi takoj po poškodbi 6 tednov. S kasnejšim operativnim posegom - artrodeza, so mu zatrdili desni skočni sklep, po tem posegu je moral nositi mavčevo longeto, pozneje pa plastično opornico na gleženj.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Pri hoji si je pomagal z berglami, stalno 18 mesecev in občasno še 6 mesecev. Skupaj dva meseca je potreboval tujo pomoč, saj je sam lahko poskrbel le za osebno higieno in prehranjevanje. Nevšečnost je predstavljalo stalno otekanje desnega gležnja in njegovo povijanje, uživanje zdravil proti bolečinam in otekanju ter dejstvo, da je bil tožnik pri preiskavah skupaj 14-krat izpostavljen rentgenskemu sevanju. Zaradi poškodbe nosne kosti je imel približno mesec dni manjše težave pri dihanju, kašljanju in brisanju nosu. Na ustnici mu je po poškodbi zraslo divje meso, kamor se še zdaj večkrat ugrizne.
OPOMBA
II Ips 482/99. Revizija tožene stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
spol: moški, starostna skupina: od 45 do 50 let
POŠKODBA
Pretres možganov, poka nosne kosti, zlom desne petnice in zlom notranjega desnega gležnja.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
900000 SIT Tožnik ima močno deformirano desno nogo, ki je za 1 cm krajša od leve noge ter se posledice teh defektov kažejo v spremenjeni hoji (močno obračanje navzven desnega stopala pri hoji, počasna, negotova in močno šepajoča hoja). Spremenjena tožnikova hoja (šepanje) je izrazito opazna, pri čemer tega dejstva ne more z ničemer prikriti. 
SKUPINA
poškodbe glave in možganov in njihove posledice - poškodbe skočnega sklepa in stopala in njihove posledice
STRAH
TELESNE BOLEČINE
3000000 SIT Hude telesne bolečine kumulativno dva tedna, srednje hude tri tedne, stalne lahke telesne bolečine še sedem tednov. Po artrodezi še vedno trpi vskodnevne hude bolečine v desnem gležnju. Bolečina se pojavi pri vsaki obremenitvi desne noge. Pri tožniku gre za funkcionalno okvaro desnega stopala, zaradi katere bo občasne hude telesne bolečine, povezane z obremenjevanjem desne noge, trpel vse življenje.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
4000000 SIT Zlom desne petnice in zlom notranjega desnega gležnja sta na tožnikovem zdravju pustila trajne posledice. Zdravljenje te poškodbe ni bilo uspešno. Prizadet je sklep med petnico in skočnico, nepopravljive spremembe pa so se pojavile tudi na ostalih sklepih, to je med petnico in stopalnimi kostmi ter skočnico in golenjo. Tožnik pri hoji močno šepa, njegova hoja je počasna in negotova, saj lahko hodi samo z močno navzven obrnjenim desnim stopalom, na prste te noge sploh ne more stopiti. Tožnik lahko prehodi, seveda le z bolečinami, največ 300 m. Zaboli ga pri vsakem koraku, ko se opre na desno nogo. Tožnik je sposoben le še za osnovne dnevne aktivnosti, ne zmore pa več nobenega fizičnega dela, daljše stoje, normalne hoje ali celo teka. Izključno zaradi posledic obravnavane nezgode je bil tožnik invalidsko upokojen. Prikrajšan je tudi pri izrabi prostega časa.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window