Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 339/99 - Udarnina predela hrbtenice v prsnem in ledvenem predelu, odrgnina na bradi, razpočna rana na ustni sluznici, udarnina in odrgnina na h...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 339/99
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000541
FISCHER
srednje hudi primer
HOSPITALIZACIJA
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 339/99. Revizija tožeče stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Moški, kot fizični delavec se je poškodoval pri delu.
POŠKODBA
Udarnina predela hrbtenice v prsnem in ledvenem predelu, odrgnina na bradi, razpočna rana na ustni sluznici, udarnina in odrgnina na hrbtišču desne roke in udarnina leve stegnenice.
REHABILITACIJA
Približno 3 mesece je opravljal občasno fizioterapijo, najmanj 6x je bil za krajši čas izpostavljen ionizacijskim sevanjem, en dan je bil vezan na posteljo in pri opravljanju fizioloških potreb in osebne higiene odvisen od pomoči negovalnega osebja. 
SKAŽENOST
 
SKUPINA
poškodbe rok in ramenskega obroča
STRAH
150000 SIT Tožnik je utrpel primarni strah ob dogodku, ki je bil kratkotrajen. Sekundarni strah zaradi izida zdravljenja je tožnik tudi utrpel, vendar je neupravičeno povezoval bolečine, ki jih je imel, s poškodbo pri delu. Strah za izid zdravljenja zaradi bolečin, ki jih je imel tožnik, namreč ni bil v vzročni zvezi s poškodbami v delovni nesreči. Vzrok za bolečine (ki so se pojavile naknadno) je v veliki meri v degenerativnih spremembah na hrbtenici tožnika, ni pa povezan s poškodbo. Odškodnina je bila odmerjena v tolikšnem obsegu, kolikor je bil prestani strah objektivno pogojen s poškodbo.
TELESNE BOLEČINE
400000 SIT Stalne hude bolečine 4 dni, občasne hude bolečine 10 dni, stalne lahke dva tedna, občasne lahke, ki jih je imel tožnik ob preobremenitvah, ob intenzivni terapiji, ob spremembah vremena ali ob nenadnih gibih pa so trajale dva tedna.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
500000 SIT Tožnik ima zmanjšano gibljivost desnega sredinca, s katerim ne more doseči desne dlani in zaradi katere ima slabšo moč stiska z desno dlanjo. Zaradi tega mora tožnik v vsakdanje delo vlagati več napora. Pri odmeri odškodnine je bilo upoštevano, da je tožnik fizični delavec in desničar.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window