Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 126/2000 - Pretres možganov s posledično konvergenco v očeh, posttravmatska nervoza, raztrganina očesne obrvi, udarnina levega kolenskega sklep...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
23-krat pri različnih specialistih;
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 126/2000
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000825
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
14 dni; 9-krat je bil RTG slikan, 2-krat EEG snemanje, 1-krat CT snemanje;
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 126/2000. Reviziji tožeče in tožene stranke sta bili zavrnjeni.
OŠKODOVANEC
Moški, še ne star 18 let (en mesec manj kot 18 let), poškodovan v prometni nesreči, kot pešca ga je zadel osebni avtomobil; dijak srednje gostinske šole, absolvent FF.
POŠKODBA
Pretres možganov s posledično konvergenco v očeh, posttravmatska nervoza, raztrganina očesne obrvi, udarnina levega kolenskega sklepa in vezivna nestabilnost levega kolenskega sklepa zaradi delne okvare prednje notraje križne vezi.
REHABILITACIJA
14 dni mavčna hlačnica; 6 fizioterapij in 4-tedenske vaje konvergence; iz šole je izostal 2 meseca, zaradi posledic poškodb je bil oproščen telovadbe, ves čas mora nositi kolensko ortrozo;
SKAŽENOST
Zahtevek je bil zavrnjen. Obstoj 1,5 cm dolge prečne brazgotine nad tožnikovo obrvjo ne vzbuja v okolici pozornosti, pomilovanja ali celo gnusa.
SKUPINA
poškodbe glave in možganov - poškodbe kolena in goleni - poškodbe vida - duševne motnje
STRAH
500000 SIT Sekundarni strah 2 meseca, ko je bil izrazito zaskrbljen za svoje zdravje. Pojavila se je celo travmna na psihološkem področju.
TELESNE BOLEČINE
4000000 SIT Hude TB 20 dni, srednje hude nekaj tednov in lahke 1 leto. Glavoboli, ki jih je trpel celo obdobje so ostali prisotni še naprej in jih bo trpel vse življenje.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
3500000 SIT Popolna sprememba načina življenja: moral je opustiti športne aktivnosti, ples; pred poškodbami je normalno hodil, bral brez težav, ni imel glavobolov in vrtoglavic; sedaj ne zmore več hoditi po neravnem terenu, moti ga dim, prah, sonce, ne more nemoteno in dalj časa brati, ker se mu solzijo oči; redno ima glavobole in vrtoglavice, ki jih lajša z zdravili; težko spi in je razburljiv, težko se koncentrira, kar ga ovira pri študiju. Ne bo mogel opravljati poklica, ki zahteva delo na oddaljenosti 25 do 60 cm od oči, kar se ne bo izboljšalo. Zaradi posledic nesreče in poškodb ima težave na psihološko psihiatričnem področju s travmo, ki je omajala njegove obrambne mehanizme in povzročila nevrotske motnje, ki jih bo težko premagal. Poškodbe so vplivale na to, da je postal osebnostno drugače strukturiran.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window