Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 1054/2008 - Lahka telesna poškodba; krogla je zadela najdebelejši del lobanje in se ustavila ob zatilni kosti, ne da bi jo prebila ali poškodov...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
pregled pri otorinolaringologu, sedem (7) pregledov pri psihiatru, ki bodo potrebni še v prihodnje.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 1054/2008
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002178
FISCHER
lahki primeri
HOSPITALIZACIJA
Sedem (7) dni, operacija na glavi zaradi odstranitve krogle v splošni anesteziji, specialistične preiskave (nevrološka, otorinolaringološka, več travmatoloških, CT glave, RTG slikanja glave, audiogram) in laboratorijske kontrole.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 1054/2008. Revizija tožene stranke zoper odločitev o zahtevku za plačilo odškodnine za premoženjsko škodo je bila zavržena, v preostalem delu pa je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Moški, ob dogodku je bil star 27 let.
POŠKODBA
Lahka telesna poškodba; krogla je zadela najdebelejši del lobanje in se ustavila ob zatilni kosti, ne da bi jo prebila ali poškodovala možgane.
REHABILITACIJA
SKAŽENOST
SKUPINA
duševne motnje - poškodbe glave in možganov in njihove posledice
STRAH
4.000 EUR Primarni strah – zelo intenziven strah za življenje 15 minut. Sekundarni strah – blažji v tednu hospitalizacije za izid zdravljenja; tri (3) tedne se je bal, da piskanje v glavi ne bo prenehalo. Zelo omejujoč strah je doživljal v sklopu simptomatike posttravmatske stresne motnje in je trajal leto in pol, nakar je izzvenela, vse do kazenskega postopka na sodišču, ko je ponovno oživila. Doživljal je napade intenzivne panike ob dnevnih in nočnih vsiljevanjih dogodka v spomin in predstave, imel je moreče sanje, strah se je sprožal v vseh okoliščinah, ki so spominjale na doživeto (gozd, nepregledno dogajanje za hrbtom, poki, varnostni pas v avtu …); leto in pol je potreboval psihiatrično pomoč, tri (3) mesece je jemal psihoaktivna zdravila.
TELESNE BOLEČINE
2.921,05 EUR Akutna in intenzivna pekoča bolečina ob dogodku, srednje hude bolečine – tri (3) tedne zaradi udarca c bok po skoku iz avtomobila; lažje bolečine v rokah zaradi udarca ob padcu, pogosti glavoboli - eno (1) leto po poškodbi, ki so v naslednjih dveh letih izzvenevali, piskanje v glavi – tri (3) tedne, slab sluh.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
12.000 EUR Oškodovanec je zožil socialne odnose, opustil je športne in rekreativne dejavnosti (nogomet, ne hodi več v gozd). Za eno leto in pol je prenehal je z obiski prireditev, na katerih se je zbrala množica ali neznani ljudje. Opustil je študij, zaprl se je vase, malo je čudaški, o dogodku se ne želi pogovarjati, najraje je sam. Po letu in pol so hude duševne bolečine zaradi ZŽA popustile in se nadaljevale kot srednje hude. Po oceni izvedenca se bodo oškodovančeve življenjske aktivnosti sčasoma povsem obnovile, posttravmatske motnje pa se bo prehodno še pojavljala v določenih okoliščinah; v primeru njihovega daljšega trajanja, je možno, da bo moral ponovno jemati psihoaktivna zdravila.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window