Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 673/96 - Poškodba srednjih križnih vezi levega kolena, zlom leve stegnenice z raztrganino mišice tega stegna, zlom ploščice na levem stegnu po ...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
Zdravljenje je trajalo 18 mesecev.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 673/96
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000664
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
Skupaj 21 dni. Dva dni po poškodbi so pri tožniku izvedli operativni poseg, in sicer so v splošni anesteziji naredili krvavo repozicijo in fiksacijo leve stegnenice s ploščo in vijaki. Tri mesece kasneje je bil pri tožniku ugotovljen ponovni zlom leve stegnenice (refraktura), nakar so mu dali longeto ter dva dni kasneje izvedli operacijo, in mu v splošni anesteziji odstranili ploščo, ki je bila počena in namestili novo. Neprijetno in boleče je bilo, ko so mu odstranjevali dren iz rane, ležanje v postelji štiri dni, hoja z bergljami. Neprijetno za tožnika je bilo, ker ni mogel hoditi v šolo od dneva poškodbe v marcu 1993 do konca šolskega leta 1993/94, v naslednjem šolskem letu pa je bil tudi oproščen telovadbe.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 673/96. Revizija tožene stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Moški, poškodoval se je kot sopotnik na kolesu z motorjem v prometni nezgodi. Ob škodnem dogodku je bil star 14 let.
POŠKODBA
Poškodba srednjih križnih vezi levega kolena, zlom leve stegnenice z raztrganino mišice tega stegna, zlom ploščice na levem stegnu po dvo in pol mesečnem zdravljenju, travmatski in krvaveči šok ter udarnina levega skočnega sklepa.
REHABILITACIJA
10 dni fizikalne terapije v termah in tudi doma. 
SKAŽENOST
 
SKUPINA
poškodbe kolena in goleni - poškodbe okolčja in stegnenice - poškodbe skočnega sklepa in stopala
STRAH
300000 SIT Tožnik je utrpel intenziven strah po padcu z motornega kolesa po zadetju avtomobila in je bil zaskrbljen v času dolgotrajnega ter kompliciranega zdravljenja.
TELESNE BOLEČINE
1300000 SIT 6 dni hude, srednje 3 tedne in v času fizioterapije 4 do 6 tednov občasno, zmerne 6 do 8 tednov in občasne več mesecev. Potrebna je še ena operacija in sicer odstranitev plošče in vijakov iz levega stegna, in bo tožnik po tej operaciji čutil še hude bolečine v trajanju okrog dva dni, stalne srednje hude 4 do 5 dni, zmerne 10 do 14 dni, pri čemer se bo moral po navedeni operaciji še dobro leto izogibati težjim naporom.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
2600000 SIT Tožnik ima trajno okvaro zdravja in sicer zaradi sprememb na koži levega kolena ter stegna, zaradi omejitve gibov v levem kolenu in njegovi stabilnosti zaradi razrahljanosti sprednjih križnih vezi ter zaradi omejitev gibov v levem kolku, kar znaša po oceni izvedenca skupaj cca. 24%. Izboljšanja ni pričakovati, temveč je kvečjemu z leti pričakovati poslabšanje stanja, to je po 40. ali 50. letu starosti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window