Navigacija

Uredba o postopku priprave odziva Vlade Republike Slovenije na poziv Odbora za otrokove pravice glede postopka sporočanja kršitev

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 4-67/2019, stran 135 DATUM OBJAVE: 18.1.2019

VELJAVNOST: od 2.2.2019 / UPORABA: od 2.2.2019

RS 4-67/2019

Verzija 1 / 1

Čistopis se uporablja od 2.2.2019 do nadaljnjega. Status čistopisa na današnji dan, 8.4.2020: AKTUALEN.

Uradni list RS, št. 4/19

Časovnica

Na današnji dan, 8.4.2020 je:

 • ČISTOPIS
 • AKTUALEN
 • UPORABA ČISTOPISA
 • OD 2.2.2019
  DO nadaljnjega
Prikaži čistopis, ki se uporablja na dan
Najdi
 •  
 • Vplivi
 • Čistopisi
rev
fwd
 
 

67. Uredba o postopku priprave odziva Vlade Republike Slovenije na poziv Odbora za otrokove pravice glede postopka sporočanja kršitev

 
 
Na podlagi drugega odstavka 4. člena Zakona o ratifikaciji Izbirnega protokola h Konvenciji o otrokovih pravicah glede postopka sporočanja kršitev (Uradni list RS – Mednarodne pogodbe, št. 3/18) Vlada Republike Slovenije izdaja
 

U R E D B O
o postopku priprave odziva Vlade Republike Slovenije na poziv Odbora za otrokove pravice glede postopka sporočanja kršitev

 

Prvi del: SPLOŠNE DOLOČBE

 

1. člen

(uvodna določba)

 
(1)
Ta uredba določa postopek priprave odgovorov, pojasnil, izjav, stališč, informacij, opažanj, mnenj, obvestil, podajo soglasij, sprejetje zaščitnih in začasnih ukrepov Vlade Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: vlada) v zvezi z zahtevami, obvestili, vabili, zaprosili in drugimi pozivi Odbora za otrokove pravice (v nadaljnjem besedilu: odbor), podanimi na podlagi Izbirnega protokola h Konvenciji o otrokovih pravicah glede postopka sporočanja kršitev (v nadaljnjem besedilu: protokol), ter postopek glede predložitve sporočil o kršitvah drugih držav.
 
(2)
Komuniciranje med odborom in vlado ali ministrstvom, pristojnim za družino (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), poteka prek ministrstva, pristojnega za zunanje zadeve. Komuniciranje med vlado in pristojnimi organi Republike Slovenije poteka prek ministrstva.
 
(3)
Ministrstvo pošlje poziv odbora iz prvega odstavka tega člena organom, na katerih delovno področje se nanaša kršitev (v nadaljnjem besedilu: organ), in s tem seznani vlado v osmih dneh od prejema takega poziva.
 
(4)
Organ pošlje odgovore, mnenja, predloge, poročila, stališča, informacije in druge odzive ministrstvu v roku, ki ga določi ministrstvo glede na rok za odziv, ki ga je določil odbor. Organ lahko zaprosi za podaljšanje tega roka. O zaprosilu odloči ministrstvo v osmih dneh od prejema zaprosila. Zoper odločitev ministrstva o podaljšanju roka pritožba ni mogoča.
 
(5)
Ministrstvo pripravi gradivo za obravnavo odziva iz prejšnjega odstavka na vladi. V postopku priprave gradiva organi sodelujejo z ministrstvom. V ta namen organ iz prejšnjega odstavka imenuje kontaktno osebo ali osebe, ki bodo sodelovale v postopku priprave gradiva. Ministrstvo pošlje gradivo vladi v obravnavo v 15 dneh od prejema odziva iz prejšnjega odstavka.
 
(6)
Vlada določi delegacijo, ki jo bo zastopala v postopku pred odborom ali v preiskavi na ozemlju Republike Slovenije. V ta namen organ sporoči ministrstvu imena in kontaktne podatke oseb, ki bodo sodelovale v postopku pred odborom.
 
(7)
Odgovore, pojasnila, izjave, stališča, informacije, opažanja, mnenja, obvestila, soglasja vlade (v nadaljnjem besedilu: odziv vlade) pošlje ministrstvo odboru prek ministrstva, pristojnega za zunanje zadeve, v osmih dneh od njihovega prejema.
 

2. člen

(zaščitni ukrepi)

 
Organ po prejemu zahteve odbora, podane na podlagi prvega odstavka 4. člena protokola, prouči zatrjevane kršitve iz navedenega člena protokola in v primeru ugotovitev kršitev sprejme ustrezne ukrepe za njihovo odpravo. Organ o ugotovitvah in sprejetih ukrepih pripravi poročilo, ki ga pošlje ministrstvu.
 

3. člen

(začasni ukrepi)

 
(1)
Organ prouči zahtevo odbora za sprejetje začasnih ukrepov iz prvega odstavka 6. člena protokola in sprejme ustrezne začasne ukrepe, da bi se izognili nepopravljivi škodi za žrtve domnevne kršitve. Organ o ugotovitvah in sprejetih ukrepih pripravi poročilo, ki ga pošlje ministrstvu.
 
(2)
Če organ iz prejšnjega odstavka kadar koli med postopkom ugotovi, da zahteva za sprejetje začasnih ukrepov ni utemeljena ali ti niso več potrebni, o tem pripravi poročilo in ga pošlje ministrstvu.
 
(3)
Ministrstvo po prejemu obvestila odbora o umiku zahteve za sprejetje začasnih ukrepov to obvestilo nemudoma pošlje organu in s tem seznani vlado.
 

Drugi del: POSTOPEK V ZVEZI S SPOROČILOM O KRŠITVI

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

 • Vpogled v 7 dokumentov
 • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
 • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window