Navigacija
AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Upravnega sodišča

UPRS Sodba II U 61/2018-9 - brezplačna pravna pomoč - pogoji za dodelitev brezplačne pravne pomoči - pravno svetovanje - razžalitev - obrekovanje

ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
4.4.2018
OPRAVILNA ŠTEVILKA
UPRS Sodba II U 61/2018-9
INTERNA OZNAKA
UP00010690
SENAT, SODNIK
Vlasta Švagelj Gabrovec (preds.), Violeta Tručl (poroč.), Sonja Kočevar
INSTITUT VSRS
brezplačna pravna pomoč - pogoji za dodelitev brezplačne pravne pomoči - pravno svetovanje - razžalitev - obrekovanje
PODROČJE VSRS
BREZPLAČNA PRAVNA POMOČ
IZREK
Tožbi se ugodi. Odločba Organa za brezplačno pravno pomoč Okrožnega sodišča v Mariboru, št. Bpp 100/2018 z dne 30. 1. 2018 se odpravi in se zadeva vrne istemu organu v ponovno odločanje.
JEDRO
V vloženi prošnji za dodelitev brezplačne pravne pomoči tožnik navaja, da želi brezplačno pravno pomoč za svetovanje in nadaljnje postopke v zvezi z žalitvami, ki jim je bil izpostavljen v domu upokojencev, kjer živi. Prav za takšen primer pa ZBPP predvideva pravno svetovanje, ki je namenjeno proučitvi pravnega položaja in ustreznih pravnih predpisov zaradi seznanitve upravičenca z vsemi vprašanji in okoliščinami, ki so pomembne za njegove pravice, obveznosti in pravna razmerja ter o pogojih, obliki in vsebini pravnih sredstev in postopkov za njihovo zavarovanje (tretji odstavek 26. člena ZBPP).

To velja tudi v primeru, ko gre za postopke v zvezi s kaznivimi dejanji razžalitve, obrekovanja, žaljive obdolžitve in opravljanja ali za odškodninske spore zaradi povrnitve nepremoženjske in premoženjske škode pri žalitvi časti in širjenju neresničnih trditev, kjer ZBPP v prvi in tretji alineji 8. člena predpisuje posebne pogoje, ki morajo biti izpolnjeni, da je mogoče dodeliti brezplačno pravno pomoč. Gre za specifične okoliščine (za sprožitev kazenskega postopka mora oškodovanec verjetno izkazati obstoj pravno priznane škode, v odškodninskih sporih pa, da je storjeno dejanje vplivalo na njegov materialni in družbeni položaj), ki morajo biti podane, za to pa je potrebna preučitev pravnega položaja in ustreznih pravnih predpisov ter seznanitev upravičenca z vsemi vprašanji in okoliščinami, ki so za njegov pravni položaj pomembne. To pa tožniku omogoča prav pravno svetovanje.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window