Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VDS sklep Pdp 996/2006 - izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi - kršitev delovnih obveznosti, ki ima vse znake kaznivega dejanja - poskus

SODIŠČE
Višje delovno in socialno sodišče
ODDELEK (*)
Oddelek za individualne in kolektivne delovne spore
DATUM ODLOČBE (*)
26.4.2007
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VDS sklep Pdp 996/2006
INTERNA OZNAKA (*)
VDS04034
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi - kršitev delovnih obveznosti, ki ima vse znake kaznivega dejanja - poskus
PODROČJE VSRS
delovno pravo
IZREK
Pritožbi se ugodi in izpodbijana sodba sodišča prve stopnje spremeni tako, da se spremenjena glasi: "Sklep o izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, ki jo je tožena stranka izdala tožeči stranki, se razveljavi. Tožena stranka je dolžna pozvati tožečo stranko nazaj na delo, ki ga je opravljala do izredne odpovedi pogodbe za nedoločen čas in sicer viličarist, ji obračunati in izplačati prikrajšanje pri osebnem dohodku za ves čas nezakonitega prenehanja, z zakonskimi zamudnimi obrestmi od vsakokratnega prikrajšanja do izplačila, vplačati prispevke in vpisati delovno dobo, vse v roku 8 dni, pod izvršbo. Tožena stranka je dolžna tožeči stranki povrniti 550,80 EUR stroškov postopka na prvi stopnji, v roku 8 dni, po preteku tega roka pa z zakonskimi zamudnimi obrestmi". Tožena stranka je dolžna tožeči stranki povrniti 165,24 EUR stroškov pritožbenega postopka, v roku 8 dni, po preteku tega roka pa z zakonskimi zamudnimi obrestmi.
JEDRO
Obstoj odpovednega razloga iz 1. alinee 1. odstavka 111. člena ZDR se ne presoja z vidika, ali je delavec kaznivo dejanje izvršil ali pa je podan zgolj poskus kaznivega dejanja, pač pa z vidika, ali kršitev pogodbene oziroma druge obveznosti iz delovnega razmerja vsebuje vse znake očitanega kaznivega dejanja. Bistveni znak kaznivega dejanja tatvine je premik premoženja iz sfere tožene stranke v sfero tožeče stranke tako, da je toženi stranki odvzeta neposredna dejanska oblast nad tem premoženjem ter onemogočeno nadaljnje razpolaganje z njim, ta znak pa v konkretni zadevi ni podan, saj je kaznivo dejanje ostalo zgolj pri poskusu.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window