Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 548/97 - Prelom leve ključnice, obtolčenine z odrgnino na glavi in prelom leve stegnenice izpod kolka z večjimi odlomki in premikom.

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 548/97
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000479
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
5 mesecev in pol.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Več mesecev je ležala povsem nepokretna, nosila trakcijsko imobilizacijo, mesec dni mavčne hlače in je bila po otežemnem prenašanju imobilizacij zaradi debelosti, popolnoma odvisna od strežnega zdravstvenega osebja. Zaradi bolečin je prejemala analgetike, zaradi gnojenja pa tudi antibiotike.
OPOMBA
II Ips 548/97. Revizija tožeče stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
spol: ženska, starostna skupina: ni opredeljeno
POŠKODBA
Prelom leve ključnice, obtolčenine z odrgnino na glavi in prelom leve stegnenice izpod kolka z večjimi odlomki in premikom.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
600000 SIT Trajno skaženost predstavlja vsakomur vidna oslabelost leve noge s šepajočo hojo s pomočjo opornic in prikrajšava leve spodnje okončine za 4 cm. Na zunanji strani levega stegna je vidna 20 cm dolga, globoka brazgotina po štirih operacijah z atrofijo muskulature ter omejeno gibljivost levega kolka. Po mnenju izvedencagre za trajno skaženost močnejše stopnje. 
SKUPINA
poškodbe hrbtenice in reber in njihove posledice - poškodbe okolčja in stegnenice in njihove posledice
STRAH
400000 SIT Tožnica se je zelo ustrašila padca v vodovodni izkop. Zaskrbljena je bila zaradi končnega izida zdravljenja, ko je izvedela, da ima več iverni zlom leve stegnenice, ki je zahteval operativno zdravljenje. V strahu je bila zaradi štirih operacij in samih komplikacij med zdravljenjem. Tudi ponovna imobilizacija v postelji s kostno trakcijo ter kasnejša imobilizacija v mavčnih hlačah je pri tožnici povzročila strah ne samo za izid zdravljenja, temveč tudi za samo življenje, zaradi eventualnih možnih komplikacij zaradi dolgotrajnega prisilnega mirovanja, ki bi lahko ogrožal njene življenjske funkcije.
TELESNE BOLEČINE
1000000 SIT Zelo močne skupno do šest tednov, močnejše bolečine skupno do pet mesecev (v času hospitalizacije in kasneje še doma), zmerne bolečine v domači oskrbi še kako leto, pobolevanje manjše intenzitete pa še do pol leta.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
4000000 SIT Življenjske aktivnosti toženke so bile v času zdravljenja bistveno zmanjšane, saj je utrpela hudo telesno popškodbo, ki je bila vezana na dolgotrajno zdravljenje in večkratne operacije. Njene življenjske aktivnosti pa so ostale tudi trajno zmanjšane. Tožnica zaradi poškodbe močno šepa na levo nogo, hodi z opornicami, ima krajšo levo nogo za 4 cm, opazno oslabitev levega mišičja in levega stegna. Ne more se pripogibati, se oteženo oblači in obuva, ne more poklekniti, ne more dvigovati in nositi stvari oz. bremen. Lahko stoji brez pomoči in hodi sama le kratek čas. Zaradi same krajše noge in neharmonične hoje oz. močnega šepanja pa je pričakovati postopno obrabo oz. razvoj artroze levega kolena ter enak proces v predelu ledvene hrbtenice. Zaradi opisane invalidnosti so življenjske aktivnosti tožnice zmanjšane za 50%.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window