Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-690/10 - Sklep Vrhovnega sodišča št. IX Ips 16/2010 z dne 25. 3. 2010

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-690/10
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US29756
GESLA
1.5.51.2.10 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku odločanja o ustavni pritožbi - Razveljavitev/odprava izpodbijanega akta in vrnitev v novo odločanje. 5.3.31 - Temeljne pravice - Državljanske in politične pravice - Pravica do družinskega življenja (35, 36, 37, 53). 5.3.41.51 - Temeljne pravice - Državljanske in politične pravice - Pravice otrok (56) - Pravica in dolžnost staršev vzdrževati, izobraževati in vzgajati svoje otroke (54/1).
NAPADENI AKT
Sklep Vrhovnega sodišča št. IX Ips 16/2010 z dne 25. 3. 2010
OBJAVA
Uradni list RS
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Danas Vizgirda, Republika Litva
VRSTA AKTA
posamični akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Sklep Vrhovnega sodišča št. IX Ips 16/2010 z dne 25. 3. 2010 se razveljavi in zadeva se vrne Vrhovnemu sodišču v novo odločanje.
EVIDENČNI STAVEK
Glede na kriterije, ki jih je sprejelo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) ob presoji primerov izgona tujcev iz držav gostiteljic zaradi izvršenih kaznivih dejanj in ki izhajajo tudi iz pravnega reda EU, mora sodišče tako pri izreku stranske kazni izgona tujca iz države kot tudi pri odločanju o zahtevi za izredno omilitev te kazni upoštevati določene okoliščine osebne narave in paziti na to, da s svojo odločitvijo prekomerno ne poseže v vsebino pravice do družinskega življenja, katere bistvo je vzajemno uživanje staršev in otrok v skupnosti. Stališče Vrhovnega sodišča, po katerem očetovstvo pritožnika v Republiki Sloveniji ni nova okoliščina osebne narave, ki bi jo sodišče moralo upoštevati pri odločanju o izredni omilitvi stranske kazni izgona iz države, saj je že pri odmeri kazni upoštevalo, da je pritožnik oče triletnega otroka, ki biva z materjo v Litvi, krši pravico pritožnika do družinskega življenja (53., 54. in 56. člen Ustave). To stališče hkrati pomeni tudi kršitev pravice do družinskega življenja, ki jo uživa njegova hči, ki biva v Republiki Sloveniji.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window