Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

VIII Ips 73/2013 - Večkosovni zlom vratu leve nadlaktnice, kompresijski zlom 11. in 12. prsnega in 1. ledvenega vretenca, udarnina in odrgnina desne r...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
specialistični (4x)in ambulantni pregledi (5x)
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VIII Ips 73/2013
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002490
FISCHER
srednje hudi primer
HOSPITALIZACIJA
hospitalizacija v CIT – travmatična prva noč, da si ne bi iztrgal cevk je bil privezan na posteljo; nato operativni poseg v splošni anesteziji, hospitalizacija kumulativno 14 dni; en operativni poseg zaradi odstranitev ploščice.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
RTG, 5 dni urinski kateter, odvajanje od začetnega umetnega dihanja (nekaj ur), splošna anestezija, infuzije, odvisnost od bolnišničnega osebja, večji odmerki zdravil proti bolečinam (tramadol s paracetamolom), nespečnost.
OPOMBA
VIII Ips 73/2013. Reviziji tožeče stranke je bila zavrnjena oziroma zavržena v delu, ki se nanaša na sklep o stroških.
OŠKODOVANEC
Moški, gozdarski tehnik – revirni vodja.
POŠKODBA
Večkosovni zlom vratu leve nadlaktnice, kompresijski zlom 11. in 12. prsnega in 1. ledvenega vretenca, udarnina in odrgnina desne rame, zlom od II. do V. rebra desno, pnevmotoraks desno. Za delo nezmožen je bil 7 mesecev, zmanjšano sposoben pa 2 meseca.
REHABILITACIJA
3 tedne v zdravilišču, boleča fizioterapija
SKAŽENOST
2.500 EUR Dobro vidna brazgotina na levi podlakti (1cmx14cm); manj moteča in vidna je brazgotina na prsnem košu. Brazgotine je mogoče zakriti z obleko, ob intimnih stikih pa so lahko moteče. Vzbujajo radovednost pri ljudeh. Povzročajo duševne bolečine lažje stopnje.
SKUPINA
poškodbe rok in ramenskega obroča in njihove posledice - poškodbe prsne in trebušne votline in njihove posledice - poškodba hrbtenice in reber in njihove posledice
STRAH
6.000 EUR Hud primarni strah, ki je trajal vsaj do prihoda zdravnice, nato še med prevozom v bolnišnico zaradi dušenja, dokler ga niso uspavali; hud sekundarni strah – ob uvajanju cevke v prsno votlino, pred narkozo in operacijo; srednje hud sekundarni strah za izid zdravljenja – vse do odstranitve ploščic in vijakov (16. 3. 2006).
TELESNE BOLEČINE
14.000 EUR
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
15.000 EUR Anatomske posledice – kožne brazgotine na nadlakti in na prsnem košu, globoke brazgotine ob zlomih in prirastline med pljučno in rebrno mreno; rahlo posedanje vretenc, spremenjena os prsno-ledvene hrbtenice, ki je nagnjena vnaprej za 17 stopinj. Močna pordelost oči zaradi stiska prsnega koša. Funkcionalne posledice – mejno zavrta gibljivost leve rame, zmanjšana moč mišičja nadlakti, zmanjšana pljučna kapaciteta. Stanje po zlomu vretenc ga ovira pri težjih fizičnih delih. Opisane omenitve so 60% posledica poškodbe, 40% pa prejšnjih degenerativnih sprememb. Zaradi prejšnjih poškodb se s športom intenzivno ni ukvarjal. Sedaj kolesari le na krajše razdalje.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window