Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 267/99 - Zlom vratu leve stegnenice.

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 267/99
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000594
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
35 dni. Pri tožniku so bili napravljeni trije operativni posegi. Zlom vratu leve stegnenice je bil zdravljen operativno - fiksiran s tremi vijaki, nato je bil operiran v letu 1993 zaradi odstranitve vijakov iz levega kolka, nato pa je prišlo do zapleta v smislu delnega odmrtja glave stegnenice, posedanja glave in vratu stegnenice ter močnega zoženja sklepne špranje, nakar je v operaciji v letu 1995 bila tožniku napravljena proteza levega kolka. Med zadnjim operativnim posegom je dobil transfuzijo krvi, v teku zdravljenja je bilo napravljenih 35 rentgenskih slik.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 267/99. Reviziji tožeče stranke je bilo delno ugodeno glede vračunanja izplačane invalidnine (invalidnino, ki jo prejema tožnik, bi sodišči prve in druge stopnje morali upoštevati pri odmeri odškodnine zaradi ZŽA, ne pa izračunanega zneska odšteti od tiste odškodnine, ki bi jo po odmeri sodišč morala tožena stranka plačati glede na soprispevek oškodovanca).
OŠKODOVANEC
Moški, poškodovan pri delu. V času škodnega dogodka je bila star 40 let.
POŠKODBA
Zlom vratu leve stegnenice.
REHABILITACIJA
Po operativnih posegih je hodil z berglami, skupno 6 mesecev. Na rehabilitaciji v zdraviliščih je bil skupno 8 tednov, hodil je na fizikalne terapije. 
SKAŽENOST
500000 SIT Tožnik ima zunanje vidne posledice po operativnih posegih in sicer na levem kolku 2 vzporedni 10 cm in 20 cm dolgi brazgotini. Obstoja tudi oslabelost mišic, obseg levega stegna je manjši za 3 cm kot na desni strani. 
SKUPINA
poškodbe okolčja in stegnenice
STRAH
1500000 SIT Ob škodnem dogodku je utrpel intenziven primarni strah, saj je pri padcu dobil zlom levega kolka, kar je lahko sam opazil, ker s spodnjo okončino ni mogel gibati in je obremenjevati. Intenziven sekundarni strah je bil predvsem izrazit pred vsakim operativnim posegom, ko so bile potrebne predhodne preiskave in je bil operiran po nekaj dneh. Po prvem operativnem posegu, ko je bil tožniku zlom fiksiran z vijaki, je bil med ambulantnim zdravljenjem v strahu zaradi možnih posledic. Hud strah, ki je trajal približno 15 mesecev, je trpel v zvezi z zdravstvenim zapletom, ko so bile rentgensko že vidne spremembe na glavi stegnenice in je bilo jasno, da bo imel trajne posledice.
TELESNE BOLEČINE
3800000 SIT 3 tedne hude, 5 tednov srednje hude, dva meseca in pol stalne lahke bolečine. Tožnik hodi le počasi, hoja je povezana z bolečinami.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
5000000 SIT Tožnik ne more več opravljati težjih del, ne more nositi težjih predmetov in ne more več delati na višini, ali opravljati del, pri katerih bi moral klečati ali čepeti. Še vedno lahko opravlja enostavna, lahka ročna dela, ki se opravljajo pretežno sede. V gibanju je tožnik močno omejen in je zaradi tega čustveno prizadet.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window