Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-20/92 - Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o temeljnih pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja (Ur. list SFRJ, št. 44/90) (...

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi je bila s sklepom ustavnega sodišča z dne 14/5-1992 pridružena zadeva U-I-45/92 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-20/92
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US16176
GESLA
Ustavne pravice in svoboščine: enakost pred zakonom; pravica do socialne varnosti; zakonsko predpisovanje načina uresničevanja pravic in svoboščin. Uresničevanje pravic in svoboščin neposredno na podlagi ustave. Dokazovanje pokojninske dobe s pričami - prepoved. Ustavna načela pravne in socialne države. Varstvo pravic. Ocenjevanje zakona, ki ne velja več. Ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o temeljnih pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja (Ur. list SFRJ, št. 44/90) (ZTPPIZ), 36. čl. Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Ur. list RS, št. 12/92) (ZPIZ), 308. čl.
OBJAVA
Ur. list RS, št. 56/92
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Roman Mlakar, Ljubljana
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Določba 308. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju se razveljavi. Ta odločba ima pravne učinke po 1. odst. 414. člena ustave iz leta 1974. Postopek za oceno ustavnosti določbe 36. člena zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o temeljnih pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja se ustavi.
EVIDENČNI STAVEK
V nasprotju z načeli pravne države (2. člen ustave) je zakonska določba, ki omejuje dokaze pri uveljavljanju ustavnih pravic.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window