Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 329/2009 - Zlom lobanje, leve stegnenice, leve mečnice, desne nadlahtnice in 1. do 4. rebra desno, odlom stranskega odrastka 1. prsnega vretenc...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
Pregledi v specialističnih ambulantah (11x) in pri izbranem zdravniku (24x).
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 329/2009
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002385
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
6 dni v komi; hospitalizacija je trajala kumulativno 192 dni (8x), 6x operiran.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
7 tednov nepokreten, 10 tednov odvisen od tuje pomoči pri hranjenju in negi, nato še pol leta delno odvisen od drugih, lažja odvisnost pa je trajala še 4 mesece. Hoja z berglami kumulativno 1 leto, mavec na roki je nosil 4 tedne, mavčno korito na nogi 40 dni, 34x RTG, 4x UZ, številni pregledi pri specialistih, preveze, infuzije, transfuzije, jemanje antibiotikov, analgetikov, cortizonskih zdravil,
OPOMBA
II Ips 329/2009. Revizija tožeče stranke je bila zavržena v delu, ki se nanaša na odločitev o premoženjski škodi, v preostalem delu pa zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Mlad moški, dijak, v času škodnega dogodka star 17 let.
POŠKODBA
Zlom lobanje, leve stegnenice, leve mečnice, desne nadlahtnice in 1. do 4. rebra desno, odlom stranskega odrastka 1. prsnega vretenca desno, raztrganina arterije fermoralis.
REHABILITACIJA
3 tedne zdravilišča, 40x fizioterapija
SKAŽENOST
2.500 EUR Tanjša leva noga pod kolenom, obsežne brazgotine na levi nogi, ki so vidne ob kopanju; rahlo šepanje, zaradi česar trpi lažje duševne bolečine.
SKUPINA
poškodbe glave in možganov in njihove posledice - poškodbe kolena in goleni in njihove posledice - poškodbe rok in ramenskega obroča in njihove posledice - poškodbe okolčja in stegnenice in njihove posledice - poškodbe hrbtenice in reber in in njihove posledice
STRAH
2.200 EUR Kratkotrajen hud sekundaren strah – ob povrnitvi zavesti in v zvezi z operacijami, kratkotrajen srednje hud sekundaren strah – pred številnimi specialističnimi pregledi, preiskavami, kratkotrajen lahek sekundaren strah – pred fiziatričnimi pregledi, fizioterapijami, huda zaskrbljenost za izid zdravljenja – 3 mesece, srednje huda zaskrbljenost za izid zdravljenja – do zaključka zdravljenja.
TELESNE BOLEČINE
28.000 EUR Hude bolečine – 24 dni, srednje hude – 1 mesec in pol, trajne lahke – 6 tednov, občasne lahke – 4 tedne; lažje bolečine bo trpel tudi v bodoče v obliki glavobolov. Zdravljenje je trajalo 17 mesecev.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - zmanjšanje življenjske aktivnosti - strah - skaženost
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
30.000 EUR ZŽA je 25%. Manjša prizadetost desnega ramenskega sklepa, močna oslabelost leve spodnje okončine, ki je v kolenu ne more skrčiti, stopalo pa se nahaja v fiksirano iztegnjenem, neugodnem položaju. Prišlo je do upada intelektualnih sposobnosti (slaba neposredna zapomnljivost, kratkotrajen spomin, slaba sposobnost koncentracije in deduktivnega sklepanja, oslabljena kontrola čustvenih reakcij). Ni zmožen daljše hoje, daljšega stanja, hoje po razgibanem terenu, stopnicah, hitre hoje, teka, ne more počepniti, poklekniti. Opustil je rekreativen šport, v veliki meri tudi hojo v hribe in ples. Izogibati se mora soncu. Moral se je prešolati po dveh že opravljenih letnikih. Sorazmerno huda invalidnost povzroča depresivna stanja.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window