Navigacija

Zakon o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda (Ursus arctos) in volka (Canis lupus) iz narave (ZIOMVN)

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 43-1922/2019, stran 5275 DATUM OBJAVE: 28.6.2019

VELJAVNOST: od 29.6.2019 / UPORABA: od 29.6.2019

RS 43-1922/2019

Verzija 1 / 1

Čistopis se uporablja od 29.6.2019 do nadaljnjega. Status čistopisa na današnji dan, 18.7.2019: AKTUALEN.

Uradni list RS, št. 43/19

Časovnica

Na današnji dan, 18.7.2019 je:

 • ČISTOPIS
 • AKTUALEN
 • UPORABA ČISTOPISA
 • OD 29.6.2019
  DO nadaljnjega
Prikaži čistopis, ki se uporablja na dan
Najdi
 •  
 • Vplivi
 • Čistopisi
rev
fwd
 
 

1922. Zakon o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda (Ursus arctos) in volka (Canis lupus) iz narave (ZIOMVN)

 
Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena Ustave Republike Slovenije izdajam
 

U K A Z
o razglasitvi Zakona o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda (Ursus arctos) in volka (Canis lupus) iz narave (ZIOMVN)

 
Razglašam Zakon o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda (Ursus arctos) in volka (Canis lupus) iz narave (ZIOMVN), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 20. junija 2019.
 
Št. 003-02-6/2019-10
 
Ljubljana, dne 28. junija 2019
 
Borut Pahor l.r. predsednik Republike Slovenije
 

Z A K O N
O INTERVENTNEM ODVZEMU OSEBKOV VRST RJAVEGA MEDVEDA (URSUS ARCTOS) IN VOLKA (CANIS LUPUS) IZ NARAVE (ZIOMVN)

 

1. člen

(vsebina)

 
Ta zakon v skladu z (b), (c) in (e) točko prvega odstavka 16. člena Direktive Sveta 92/43/EGS z dne 21. maja 1992 o ohranjanju naravnih habitatov ter prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst (UL L št. 206 z dne 22. 7. 1992, str. 7), zadnjič spremenjene z Direktivo Sveta 2013/17/EU z dne 13. maja 2013 o prilagoditvi nekaterih direktiv na področju okolja zaradi pristopa Republike Hrvaške (UL L št. 158 z dne 10. 6. 2013, str. 193), z namenom zagotavljanja ugodnega stanja vrste, varovanja življenja in zdravja ljudi, preprečitve resne škode na premoženju ter ustrezne ravni sobivanja s človekom, določa obseg in pogoje interventnega selektivnega in omejenega odvzema osebkov vrst rjavi medved (Ursus arctos) (v nadaljnjem besedilu: medved) in volka (Canis lupus) iz narave do 30. septembra 2020 ter spremljanje odvzema in vodenje evidenc odvzetih živali iz narave.
 

2. člen

(izrazi)

 
V tem zakonu uporabljeni izrazi imajo naslednji pomen:
 
1.
izjemni odstrel je usmrtitev živali z lovom v skladu s predpisi, ki urejajo divjad in lovstvo, na podlagi dovoljenja ministrstva, pristojnega za ohranjanje narave, zaradi zagotavljanja koristi varstva živalskih in rastlinskih vrst in ohranjanja habitatnih tipov, preprečitve resne škode, zlasti na posevkih, živini, gozdovih, ribiških območjih in vodi ter drugem premoženju, ter zagotavljanja zdravja in varnosti ljudi, vključno z zračno varnostjo, ali zaradi drugih nujnih razlogov prevladovanja javne koristi, ki je lahko tudi socialna ali gospodarska, in zaradi koristnih posledic bistvenega pomena za okolje. Poleg upravljavcev lovišč in lovišč s posebnim namenom (v nadaljnjem besedilu: upravljavci lovišč) ga lahko izvajajo tudi člani skupine za hitro ukrepanje v primeru ogrožanja življenja ljudi in premoženja po velikih zvereh v skladu s predpisi, ki urejajo ohranjanje narave;
 
2.
odstrel je usmrtitev živali, ki ga izvajajo upravljavci lovišč z lovom kot selektivni in omejeni odvzem živali iz narave pod strogo nadzorovanimi pogoji in v omejenem številu ter v skladu s predpisi, ki urejajo divjad in lovstvo, ter tem zakonom;
 
3.
odvzem živali iz narave vključuje odstrel, izjemni odstrel, ujetje, preselitev, povoz ali vsako drugo izgubo živali ne glede na vzrok, ki je izgubo povzročil. Če se ujeta žival vrne v naravo na območja življenjskega prostora vrste znotraj meja Republike Slovenije, se ujetje živali ne šteje za odvzem živali iz narave.
 

3. člen

(omejitev odvzema živali iz narave)

 
Odvzem živali iz narave po tem zakonu lahko presega s tem zakonom predviden obseg le, če je posledica izjemnega odstrela ali izgub, ki presegajo obseg izgub, predviden s tem zakonom, pri čemer je treba v vsakem primeru upoštevati kumulativne vplive izvajanja vseh odvzemov iz narave skupaj na ugodno stanje vrste rjavega medveda in volka.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

 • Vpogled v 7 dokumentov
 • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
 • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window