Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 203/2001 - Strelna rana je povzročila zlom leve čeljustnice, odlom telesa drugega vratnega vretenca in raztrganino jezika in grla.

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 203/2001
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000963
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
57 dni; urgentna operacija z oskrbo vstopne in izstopne rane, osteosintezo čeljustnice s ploščico in vijaki, oskrbljena je bila tudi med operacijo ugotovljena raztrganina jezika ter zašita pokostnica preko poškodovanega vratnega vretenca; na dihalni aparat je bila priključena 9 dni, 5 dni je imela napeljano dihalno cev skozi nos v sapnik, nato kanila 12 dni; več tednov je bila hranjena po cevi, sprva v žilo, kasneje pa na napeljano skozi nos v želodec.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
18 dni je bila nesposobna skrbeti sama zase, 1 mesec je nato še rabila pomoč pri običajnih dnevnih aktivnostih.
OPOMBA
II Ips 203/2001. Revizija tožene stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
spol: ženska, starostna skupina: od 15 do 20 let
POŠKODBA
Strelna rana je povzročila zlom leve čeljustnice, odlom telesa drugega vratnega vretenca in raztrganino jezika in grla.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
1300000 SIT Vidna brazgotina po vstopni rani na robu čeljusti; izstopna rana je pustila brazgotino za desnim ušesom na tilniku; na vratu ima po operaciji grla 10 cm dolgo brazgotino, segajočo do čeljusti in 8 cm dolgo in 3 cm široko brazgotino na sprednji strani vratu, po traheostomiji. Opazno je tudi pobešanje ustnega kota levo po poškodbi obraznega živca. 
SKUPINA
poškodbe glave in možganov in njihove posledice - poškodbe zob in čeljusti in njihove posledice - poškodbe hrbtenice in reber in njihove posledice
STRAH
700000 SIT Pri polni zavesti je prestala smrtni strah ob nesreči in nato hud strah za uspeh zdravljenja 5 tednov.
TELESNE BOLEČINE
2000000 SIT 14 dni hude TB, 14 dni srednje hude, 1 mesec lahke, občasne lahke 6 mesecev ob povečevanju dnevnih aktivnosti, fizikalni terapiji ter ob spremembah vremena.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
2300000 SIT Tožnica je 35-odstotna invalidka. Ostale so ji posledice v anatomskem smislu: s slabšim, manjvrednim tkivom zarasla mehka tkiva vratu, jezika, grla in dela drugega vratnega vretenca, deloma tudi spodnje čeljustnice, ki jo še vedno nosi osteosintetski material. Posledice v funkcionalnem smislu so: še vedno prisotna pareza (delna ohromelost) obraznega živca, ki se kaže v slabši gibljivosti v področju levega lica, levega ustnega kota, kar se kaže v težjem oblikovanju besed, slabši obrazni mimiki, deloma tudi pri prehranjevanju. Nekoliko je omejena gibljivost vratne hrbtenice, ki v določenih gibih kaže tudi funkcionalno motenost s posledičnimi bolečinami (prisilna drža, ekstremni gibi). Slabše gibljiv je tudi jezik, zaradi česar težje govori. Težje grize, ker ji manjka 5 zob levo spodaj, ter težje požira zaradi brazgotin v grlu, manjka ji tudi leva tonzila (mandelj). Pred nesrečo se je ukvarajala s športnimi aktivnostmi, kar je deloma morala opustiti. V študij mora vlagati povečane napore zaradi pogostih glavobolov in slabše koncentracije.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window