Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VDS sklep Pdp 524/2007 - začasna odredba - odpoved s ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi - invalid - ustrezna zaposlitev - podpis delodajalca

SODIŠČE
Višje delovno in socialno sodišče
ODDELEK (*)
Oddelek za individualne in kolektivne delovne spore
DATUM ODLOČBE (*)
26.4.2007
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VDS sklep Pdp 524/2007
INTERNA OZNAKA (*)
VDS04031
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
začasna odredba - odpoved s ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi - invalid - ustrezna zaposlitev - podpis delodajalca
PODROČJE VSRS
delovno pravo
IZREK
Pritožbi se ugodi, izpodbijani sklep se razveljavi in se zadeva vrne sodišču prve stopnje v novo odločanje. Pritožbeni stroški so nadaljnji stroški postopka.
JEDRO
Ker prvi odstavek 40. člena ZZRZI ustreznost drugega dela, ki je ponujeno invalidu, opredeljuje drugače, kot je opredeljena ustrezna zaposlitev po tretjem odstavku 90. člena ZDR, je potrebno z ozirom na to, da je ZZRZI v odnosu do ZDR specialni predpis, pri presoji ustreznosti ponujenega dela invalidu, upoštevati določbe ZZRZI. To pomeni, da lahko delodajalec odpove invalidu pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga oziroma delovnemu invalidu zaradi ugotovljene invalidnosti II. ali III. kategorije ali iz poslovnega razloga, če mu hkrati ponudi sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi in sicer za nedoločen čas na delovnem mestu, ki mora ustrezati tako invalidovi strokovni izobrazbi kot tudi njegovi usposobljenosti in delovni zmožnosti v skladu z ZZRZI oziroma predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Tretji odstavek 101. člena ZPIZ-1-UPB2 v primeru redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi invalidu iz razloga invalidnosti s sočasno ponudbo za sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi sicer napotuje na predpise o delovnih razmerjih, vendar se to nanaša predvsem na način in postopek podajanja redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ne pa na presojo ustreznosti ponujenega dela, ki ga ZZRZI kot specialni predpis opredeljuje drugače kot ZDR. Ker tožnik stopnje strokovne izobrazbe, ki se zahteva za zasedbo delovnega mesta po novi pogodbi o zaposlitvi, nima pridobljene, mu je bilo ponujeno neustrezno delo, kar pomeni, da je že iz tega razloga tožnikova terjatev, ki jo vtožuje v tem individualnem delovnem sporu, verjetno izkazana. Namen pisne oblike ponudbe je v varstvu delavca, zaradi česar mora biti nova pogodba o zaposlitvi, ki mu je ponujena, podpisana s strani delodajalca, zlasti če je delavcu ponujena pogodba o zaposlitvi pri drugem delodajalcu po prvem odstavku 40. člena ZZRZI.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window