Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 182/2003 - Velike rane po glavi in desni strani obraza, zdrobljeni zlom desne nadlaktnice in desne stegnenice, šokovno stanje zaradi velike izg...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 182/2003
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS001272
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
44 dni; 3 operacije; po vsaki operaciji je dva dni ležala v postelji in bila ves čas navezana na pomoč druge osebe; nadaljnjih 6 tednov je bila delno odvisna od pomoči bolnišničnega osebja; 24-krat RTG slikana; zaradi bolečin je jemala analgetike različne intenzitete;
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 182/2003. Reviziji tožeče stranke je bilo delno ugodeno glede odgovornosti tožene stranke za škodni dogodek (100-odstotna odgovornost), glede višine odškodnine odločitvi sodišč prve in druge stopnje nista bili spremenjeni.
OŠKODOVANEC
Ženska, stara 16 let, gimnazijka, poškodovala se je v prometni nesreči kot sopotnica.
POŠKODBA
Velike rane po glavi in desni strani obraza, zdrobljeni zlom desne nadlaktnice in desne stegnenice, šokovno stanje zaradi velike izgube krvi.
REHABILITACIJA
bergle 1 mesec brez obremenitve poškodovane noge; fizioterapija več kot 100 dni vodeno in nato še doma; 6 dni popolnoma nesposobna za vsako delo, 6 tednov bistveno zmanjšano sposobna za delo; nezgoda se je pripetila po koncu 1. letnika gimnazije, zaradi zdravljenja je drugi letnik delala z izpiti; občasno še jemlje tablete proti bolečinam; 
SKAŽENOST
1800000 SIT 22 cm dolga brazgotina na desni strani čela, ki sega v lasišče, 3 cm dolge brazgotine med obema obrvema. Brazgotine so belkaste barve in dokaj izrazite. Na levem licu ima nekaj manjših, po 1 cm dolgih brazgotin, na levi zgornji veki pol cm dolgo belkasto brazgotino, v kateri ima tujek (steklo). Na desni podlahti ima 16 cm dolgo brazgotinasto formacijo širine do 1 cm, hipertrofično, v nivoju kože. Na desnem stegnu na zunanji strani ima 35 cm dolgo, belkasto brazgotino širine 1 cm v nivoju kože. 
SKUPINA
poškodbe glave in možganov - poškodbe okolčja in stegnenice - poškodbe rok in ramenskega obroča
STRAH
1000000 SIT Strah in bojazni, ki jih doživlja po nezgodi, kot posttravmatska stresna motnja, prisotna še v okoliščinah, ki spominjajo na nesrečo (npr. promet in hitrost), ta strah pa se kaže z napetostjo in nemirom blažje intenzivnosti. 2 meseca intenziven strah za izid zdravljenja predvsem glede novih posledic pri hoji, uporabi roke in videza obraza, nato pa še 1 leto strah manjše intenzitete. Strah pred operacijami, bala se je zapletov in bolečin.
TELESNE BOLEČINE
4000000 SIT Hude 21 dni, srednje hude 1 mesec in pol, lahke 4 mesece.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
4000000 SIT Zaradi zmanjšanja življenjskih aktivnosti predvsem na področju športa in socializacije je prikrajšana za sprostitev, samopotrjevanje in druženje. Spominske motnje, težave pri osredotočenju misli, motnje pozornosti, povečana miselna utrudljivost in glavoboli ob intelektualnem naporu (motnje, ki sodijo v sklop postkontuzijskega sindroma) tožnici otežkočajo napredovanje v izobraževalnem procesu, s čimer so posredno znižane tudi njene možnosti za napredovanje. Ima zmanjšano moč desne zgornje okončine, kolesari lahko le na krajše razdalje, ni sposobna za moštvene športe, daljše izlete in hojo. Pri delih, ki zahtevajo popolno gibljivost (npr. dela, ki zahtevajo dalj časa trajajočo hojo, popolno gibljivost zgornjih okončin), bo trajno ovirana. Desna spodnja okončina je zaraščena v varus položaju, tako da se že razvijajo artrotične spremembe v desnem kolenskem sklepu, ki se kažejo pri dalj časa trajajoči hoji in stoji ter krepitacija ob aktivni in pasivni gibljivosti. Gibljivost v desnem kolenu je v smislu fleksije zavrta za 10 stopinj, gibljivost desne roke je omejena v smislu retrofleksije in zunanje rotacije za 20 stopinj. Pri tožnici je pričakovati poslabšanje zdravstvenega stanja v smislu napredovanja artrotičnih sprememb v desnem kolenskem sklepu.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window