Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 185/2005 - Raztrganina levega palca, kompresijski zlom trupa prvega ledvenega vretenca, pok in udarnina leve petnice, zvin desnega skočnega skl...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 185/2005
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS001506
FISCHER
srednje hudi primer
HOSPITALIZACIJA
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Po poškodbi je bil prepeljan v bolnico, kjer je bilo potrebno opraviti več RTG preiskav, dobival je injekcije in tablete proti bolečinam, več dni se ni mogel samostojno gibati, dobil je dokolenski mavec na levo nogo, moral se je naučiti hoje z berglama ter z obremenjevanjem samo prstov desne noge. Po odpustu iz bolnišnice je sledila terapija z imobilizacijo, s hojo z berglama ter jemanjem analgetikov. Kasneje pa z dolgotrajno fizikalno terapijo, vključno z zdravljenjem v zdravilišču ter postopnim opuščanjem bergel. Še vedno občasno jemlje tablete proti bolečinam.
OPOMBA
II Ips 185/2005. Reviziji tožene stranke je bilo delno ugodeno glede teka zamudnih obresti, v ostalem je bila njena revizija zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Moški, star 21 let, opravlja delo elektronika, poškodovan med služenjem vojaškega roka.
POŠKODBA
Raztrganina levega palca, kompresijski zlom trupa prvega ledvenega vretenca, pok in udarnina leve petnice, zvin desnega skočnega sklepa, obojestranska udarnina petnic in zvin ledvene hrbtenice.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
 
SKUPINA
poškodbe rok in ramenskega obroča - poškodbe hrbtenice in reber - poškodbe skočnega sklepa in stopala
STRAH
400.000,00 SIT Utrpel je srednje hud sekundarni strah v prvih 3 dneh, dokler ni bil jasen obseg poškodb. Nato je zaradi večmesečnega zdravljenja, bolečin v petah in hrbtenici, ki niso dovoljevale normalnega gibanja in hoje, ter omejene gibljivosti levega gležnja in prsno ledvene hrbtenice, trpel lahek strah nadaljnje 4 tedne ter še bojazen nadaljnjih 8 tednov. Strah ga je tudi pred poslabšanjem zdravstvenega stanja.
TELESNE BOLEČINE
1.600.000,00 SIT Hude trajne telesne bolečine 3 dni, hude občasne bolečine 3 dni, srednje hude trajne bolečine 2 tedna, srednje hude občasne bolečine 2 tedna, lahke trajne bolečine 6 tednov, lahke občasne bolečine 12 tednov.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
1.300.000,00 SIT Zmanjšanje splošnih življenjskih aktivnosti se nanaša izključno na poškodbo ledvene hrbtenice in temelji na popoškodbenem funkcionalnem deficitu s posledično oviranostjo, zaradi katere je oviran pri vseh tistih fizičnih aktivnostih, pri katerih je potrebna popolnoma normalna sproščena in neboleča gibljivost ledvene hrbtenice v vseh smereh. Težave ima pri dalj časa trajajočem sedenju zaradi bolečin v hrbtenici, pri dvigovanju bremen, obremenitvah, daljši hoji, daljši vožnji avtomobila, ležanju na hrbtu. Zaposlen je kot elektronik, njegovo delo je sedeče in mora sestavljati elektronske komponente. Med delom mora pogosto vstati in se razgibavati. Pred nesrečo se je aktivno ukvarjal s športom in sicer je igral odbojko, se ukvarjal z atletiko in na regionalnem nivoju dosegal zelo dobre rezultate. Po poškodbi pa se od športnih aktivnosti lahko ukvarja le še s peš hojo in plavanjem.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window