Navigacija

Uredba o cestninskih cestah in cestnini

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 178-3483/2021, stran 10391 DATUM OBJAVE: 12.11.2021

RS 178-3483/2021

 
 

3483. Uredba o cestninskih cestah in cestnini

 
 
Na podlagi četrtega odstavka 3. člena, prvega odstavka 4. člena, osmega odstavka 6. člena, 10. člena, drugega odstavka 12. člena, prvega in drugega odstavka 37. člena, prvega odstavka 39. člena in četrtega odstavka 42. člena Zakona o cestninjenju (Uradni list RS, št. 24/15, 41/17, 158/20 in 159/21) Vlada Republike Slovenije izdaja
 

U R E D B O
o cestninskih cestah in cestnini

 

I. SPLOŠNE DOLOČBE

 

1. člen

(vsebina)

 
(1)
Ta uredba določa cestninske ceste v Republiki Sloveniji, cestninske razrede za plačilo cestnine, prodajno ceno elektronskih vinjet, izdajatelja elektronskih vinjet in ureja druga vprašanja, povezana s cestninjenjem z elektronskimi vinjetami.
 
(2)
Ta uredba določa tudi način in postopek namestitve in odstranitve tehnične naprave, ki preprečuje nadaljnjo uporabo cestninske ceste, ter višino stroškov njene namestitve, odstranitve ali poškodovanja.
 

2. člen

(pomen izrazov)

 
(1)
Posamezni izrazi, uporabljeni v tej uredbi, pomenijo:
 
-
bivalno vozilo je motorno vozilo, katerega največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, s posebno nadgradnjo in stalno opremo, ki omogoča prevoz in prebivanje oseb, s priklopnim vozilom ali brez njega;
 
-
prevozna razdalja je s to uredbo določena dolžina cestninske ceste ali njenega odseka, za katerega se plačuje cestnina;
 
-
višina vozila nad prvo osjo je razdalja med podlago in najvišjo točko vozila v ravnini, ki poteka pravokotno skozi simetralo osi prednjih koles.
 
(2)
Drugi izrazi, uporabljeni v tej uredbi, pomenijo enako kot izrazi, opredeljeni v predpisih, ki urejajo ceste, vozila in cestninjenje.
 

3. člen

(cestninske ceste)

 
(1)
Obvezne in izbirne cestninske ceste, za katere se plačuje cestnina glede na prevoženo razdaljo po cestninski cesti, so določene v Prilogi, ki je sestavni del te uredbe, pri čemer so za vsako cesto določeni odseki in njihove prevozne razdalje.
 
(2)
Cestninske ceste, za katere se plačuje cestnina glede na določen čas uporabe cestninske ceste, so vse avtoceste in hitre ceste, ki so v upravljanju Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji in so v ta namen posebej označene s predpisano prometno signalizacijo.
 
(3)
Pobiranje cestnine na javni cesti, ki ni določena kot cestninska cesta, je prepovedano.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window