Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II DoR 195/2015 - Pretres možganov, hematopnevmotoraks, zlom ključnice na levi strani, serijski zlom reber na levi strani (od 5 do 7), zlom sramnice, ...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II DoR 195/2015
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002621
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
59 dni, 60 dni (Inštitut za rehabilitacijo Soča); 2 operaciji v splošni anesteziji.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
diagnostnična in terapevtska obdelavi ob sprejemih v bolnišnici, več RTG, večkratni odvzemi telesnih tekočin, laboratorijske preiskave, vstavitev, nošenje, odstranitev torakalne drenaže, ležeč transport v Celje, številni konziliarni pregledi, odvzem šivov, antikoagularna terapija v injekcijah, aplikacija pomirjeval in analgetikov, jemanje analgetikov (23 škatel)odstranitev drena, delovna terapija, fizioterapija, razgovori pri socialni delavki in psihologinji, preiskave na invalidski komisiji, RTG slikanja ter CT (skupaj 248x).
OPOMBA
Po kriteriju kraja dogodka je bilo uporabljeno hrvaško pravo (Zakon o obligacionim odnosima, Orientacijski kriteriji za določanje denarne odškodnine za nepremoženjsko škodo Vrhovnega sodišča Republike Hrvaške in hrvaška sodna praksa). II DoR 195/2015 Predlog za dopustitev revizije tožeče stranke je bil zavrnjen, ker ni izkazala odstopa od sodne prakse.
OŠKODOVANEC
Mlajša ženska, ob nesreči stara 42 let, delavka v proizvodnji.
POŠKODBA
Pretres možganov, hematopnevmotoraks, zlom ključnice na levi strani, serijski zlom reber na levi strani (od 5 do 7), zlom sramnice, zlom črevnice; politravma. Psihične težave. V bolniškem staležu 615 dni.
REHABILITACIJA
vodena rehabilitacijska obravnava; fizioterapija, okupacijska delovna terapija, nevrofizioterapija, 5x ambulantni pregledi pri kirurgu, 1x pri ortopedu, 27x pri osebnem zdravniku; psihološka obravnava 1 do 2 x tedensko, 10x sociološka obravnava. Fizioterapija v Zdravstvenem domu 68x in delovna terapija 22x.
SKAŽENOST
3.600 EUR Vidna brazgotina 14 x 1 cm v predelu ključnice, vidna z razdalje 5 m; opazna poleti, brazgotina od torakalnega drena na levi strani prsnega koša je vidna le od blizu in v spodnjem perilu oz. kopalkah; povešena rama je komaj opazna; zadebelitev levega ključnično prsničnega sklepa je vidna le od blizu, Vse to pa vendar povzroča pozornost in tožnici vzbuja nelagodje. Vsaj začasno so tudi ojačevalec depresivnosti in s tem duševnih bolečin.
SKUPINA
duševne motnje - poškodbe glave in možganov in njihove posledice - poškodbe rok in ramenskega obroča in njihove posledice - poškodbe hrbtenice in reber in njihove posledice - poškodbe prsne in trebušne votline in njihove posledice - poškodbe okolčja in stegnenice in njihove posledice
STRAH
2.600 EUR Primarni strah - ga ni bilo zaradi nezavesti; sekundarni strah - hud 1 teden, občasno močan ob posegih v času hospitalizacije, zmeren 18 mesecev, zaskrbljenost za zdravje pa bo ostala tudi v bodoče.
TELESNE BOLEČINE
25.000 EUR Hude telesne bolečine - 17 - 19 dni, srednje hude telesne bolečine - 4 tedne kumulativno, občasne srednje hude telesne bolečine - 5 - 6 tednov kumulativno, zmerne telesne bolečine - 8 tednov kumulativno. Zmerne občasne telesne bolečine, vezane na postkomocijske glavobole in zaradi obremenjevanja zmanjšano gibljive rame in kolka je trpela ves preostali čas po poškodbi in operaciji. Iz istih razlogov jih bo trpela tudi v prihodnje.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - zmanjšanje življenjske aktivnosti - strah - skaženost
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
52.000 EUR ZŽA je 80% (30% zaradi telesnih deficitov, 70-80% zaradi psihičnih posledic). Trajne anatomske posledice - kostni kalus na mestu zloma ključnice in 3. do 7. rebra levo in 6. desno, obeh zlomov zgornjega kraka sramne kosti, zmerna atrofija mišic leve polovice ramenskega obroča, dislokacija polovice širine in zmerna skrajšava celjenega zloma spodnjega kraka sramne kosti. Precej omejena je zaradi telesnih deficitov. Sposobna je za delo za polovični delovni čas, za lažje fizično in psihično delo, ki ne zahteva moči in spretnosti levice in hitrega tempa, dviganja levice nad višino ramen, soročnega dela z rokami nad glavo, sunkovitega sukanja leve rame navzven in navznoter, nošenja bremen nad 3 kg v levici. Zaradi poškodbe kolka je omejena pri izvajanju globokega počepa, daljši hoji, po neravnem terenu. ZŽA zaradi pojava psihičnih težav, ki se odražajo v zmanjšani mentalni učinkovitosti in delovni funkcionalnosti in ki so 70-80% odstotkov posledica poškodb in ne smrti bližnjih v nesreči. Prognoza ni dobra. Ima spominske težave, težave pri koncentraciji, psihomotorično je upočasnjena. Verbalni in delovni spomin sta prizadeta, prav tako tudi hitrost spomina. Je anksiozna, depresivna, razdražljiva, čustveno labilna, nespečna, v proces učenja mora vlagati več truda.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window