Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II DoR 195/2015 - Hemoragični šok, udarnine možganov, epiduralni in retroperitonaenalni hematom, zlom frontalne kosti in baze lobanje, zlom medenične ...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II DoR 195/2015
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002622
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
53 dni in še 60 dni (Inštitut za rehabilitacijo Soča); 2 operaciji, 13 dni na intenzivni negi; urgentni poseg v splošni anesteziji po sprejemu, operativna oskrba zlomov kosti lica, osteosinteza. Zdravljenje v 2 meseca.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
splošna anestezija, dihanje z respiratorjem (8 dni), transfuzuja, 576x RTG, 2x UZ, tamponada sinusov, 13x CT, EEG, vstavljanje in odstranjevanje katetra v stegensko mišico, drena prsnega koša in dihalnega tubusa, odstranjevanje šivov, prejemanje hrane po gastrični sondi, prejemanje zdravil in analgetikov, Tregretonola, zdravil za preprečevanje epileptičnih napadov. Odvisnost od tuje pomoči, higienske potrebe je moral opravljati v postelji, neprijetni transporti iz Splita v Celje in iz Celja v Ljubljano. 7 rehabilitacijskih programov vsako dopoldne v času hospitalizacije. Učenje hoje s hoduljo.
OPOMBA
Po kriteriju kraja dogodka je bilo uporabljeno hrvaško pravo (Zakon o obligacionim odnosima, Orientacijski kriteriji za določanje denarne odškodnine za nepremoženjsko škodo Vrhovnega sodišča Republike Hrvaške in hrvaška sodna praksa). II DoR 195/2015 Predlog za dopustitev revizije tožeče stranke je bil zavrnjen, ker ni izkazala odstopa od sodne prakse.
OŠKODOVANEC
Mlad fant, ob nesreči star 16 let.
POŠKODBA
Hemoragični šok, udarnine možganov, epiduralni in retroperitonaenalni hematom, zlom frontalne kosti in baze lobanje, zlom medenične kosti, desnega kolka in zygomatične kosti levo, pneumotoraks levo, udarnina abdomna, desne ledvice, jeter, zlom pubične kosti levo, zlom acetabula desno, poškodba slušnega in ravnotežnega aparata. Prognoza ni dobra.
REHABILITACIJA
Razgibavanje, fizioterapija, obsežen rehabilitacijski program. Številni obiski pri specialistih in osebnem zdravniku.
SKAŽENOST
4.000 EUR Zaradi poškodbe kolka je hoja nestabilna navzven. V bodoče bo postajala vse bolj asimetrična. Zaradi tega se počuti nelagodno, zapira se vase, v stanovanje, ne želi razlagati kaj se mu je zgodilo in podoživljati dogodka. Duševno trpi. Brazgotine na glavi (vidna le v delu izven lasišča in ko so lasje krajši) in na levi strani prsnega koša (zaradi drenaže), ki je vidna, ko je brez majice.
SKUPINA
poškodbe glave in možganov in njihove posledice - poškodbe okolčja in stegnenice in njihove posledice - poškodbe sluha in njihove posledice - poškodbe prsne in trebušne votline in njihove
STRAH
3.200 EUR Primarni strah - ga ni bilo zaradi nezavesti, sekundarni strah je trpel šele od 9. dne po nesreči dalje; močan strah - 1 teden, zmeren strah - 53 dni in še 1 mesec v času zdravljenja na Inštitutu za rehabilitacijo Soča.
TELESNE BOLEČINE
45.000 EUR Hude občasne telesne bolečine - 12 do 14 dni, stalne srednje telesne bolečine - 18 do 21 dni, stalne zmerne telesne bolečine - 3 do 4 tedne, občasne zmerne telesne bolečine - 3 - 4 tedne. Trpi in bo trpel tudi v bodoče bolečine v kolku in vsakodnevne glavobole.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - zmanjšanje življenjske aktivnosti - strah - skaženost
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
80.000 EUR ZŽA 80% (zaradi telesnih deficitov 40%, zaradi psihičnih pa 80%); Omejena gibljivost kolka, zaradi posledic poškodbe možganov prizadetost oziroma zmanjšana motorična sposobnost mišic desne polovice telesa in zato prizadeto ravnotežje, izgubil pa je tudi sluh na desnem ušesu. Ima psihične težave, ki omejujejo njegovo vključevanje v življenje. Spremenjena je njegova osebnost, upadle so sposobnosti učenja, volja, ima težave s spominom in koncentracijo. Prilagojen mu je moral biti program šolanja. Bil je perspektiven igralec nogometa, želel je postati vrhunski športnik. Težave ima s hojo, pri oblačenju, dviganju bremen nad višino ramen in nad glavo. Pričakovati je poslabšanje stanje. Redno mora jemati antiepileptike.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window