Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II DoR 114/2019 - Odprt zlom desne goleni, zlom leve goleni, serijski zlom 3. do 11. rebra desno, udarnina pljuč z vdorom zraka in krvi v desno prsno ...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
8x kontrola pri specialistu travmatologu in kirurgu plastiku.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II DoR 114/2019
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS00023319
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
71 dni kumulativno (4 hospitalizacije) - 6 operacij v splošni in regionalni anesteziji (urgentna operacija goleni, operacija medenice, nekrektomija s kritjem defekta z režnjem in kožni presadkom, reosteosinteza desne goleni z IM žebljem, spongioplastika, OSM-ex). Med zdravljenjem je prišlo do okužbe in vnetja kosti na mestu zloma (osteitis). 54 dni hospitalizacije na Zavodu za rehabilitacijo. Zdravljenje je trajalo 10,5 meseca.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Čakanje na prvo in nujno medicinsko pomoč, transport v reševalnem vozilu, prvi pregled v nujni kirurški ambulanti, hemodinamska stabilizacija in priprave na operacijo, 4 mesece vezanosti na voziček, 6 mesecev hoje z berglami, 3 tedne vstavljena drenažna cevka iz prsne votline (ker mu je izpadla, je bilo potrebno ponovno nameščanje), po odstanitvi spetje rane s sponko, 14 dni vstavljen urinski kateter, preveze ran, odstanitev šivov in sponke, intravenske injekcije, 17 dni prejemanje infuzije, pomirjeval, antiulkusne zaščite, antibiotikov (več tednov), prejemanje antitrombotične zaščite (4 mesece), jemanje analgetikov (3 mesece redno, sicer občasno), RTG (vsaj 50x), CT celega telesa, UZ (1x).
OPOMBA
II DoR 114/2019 Predlog za dopustitev revizije tožeče stranke je bil zavrnjen, ker ni izkazala odstopa od sodne takse.
OŠKODOVANEC
spol: moški, starostna skupina: ni opredeljeno
POŠKODBA
Odprt zlom desne goleni, zlom leve goleni, serijski zlom 3. do 11. rebra desno, udarnina pljuč z vdorom zraka in krvi v desno prsno votlino, zlom prečnih izrastkov 1. do 5. ledvenega vretenca desno in 4. in 5. vretenca levo z retroperitonealnim hematomom, zlom obeh vej desne pubične kosti in zlom v področju levega križnično-črevničnega sklepa z diastazo, zlom trtice, podhladitev zaradi ležanja v jarku z mrzlo voda do prihoda reševalcev.
REHABILITACIJA
SKAŽENOST
SKUPINA
poškodbe hrbtenice in reber in njihove posledice - poškodbe prsne in trebušne votline in njihove posledice - poškodbe okolčja in stegnenice in njihove posledice - poškodbe kolena in goleni in njihove posledice
STRAH
5.000 EUR Primarni strah ob dogodku - ko je počilo je stal ob vozilu (skupaj z ženo) na parkirišču ob svojem vozilu; ko je odprl oči je slišal klice na pomoč, vpitje ljudi, videl je ženo, ki je ležala poškodovana na robu parkirišča, bal se je za življenje; sekundarni strah (15 do 20 minut) - zelo intenziven v času čakanja na reševalce, ležeč v mrzli vodi; intenziven strah za izid zdravljenja - 7 dni, zmeren strah - 73 dni, občasen intenziven strah zaradi osteitisa, manj intenziven strah do zacelitve zloma desne noge. Nesrečo še podoživlja, obiskoval je tudi psihologinjo.
TELESNE BOLEČINE
37.000 EUR Zelo hude telesne bolečine - skupaj 17 dni, stalne hude telesne bolečine 4 tedne, stalne srednje hude telesne bolečine skupaj 3 mesece, trajne lahke bolečine z občasnimi srednje hudimi bolečinami, skupaj 8 mesecev. Še vedno trpi lahke in občasno sredje hude bolečine, ki minejo ob jemanju protibolčeinskih tablet. Srednje hude bolečine ima tudi ob spremembah vremena, pojavljajo se tudi krči v nogah.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - zmanjšanje življenjske aktivnosti - skaženost - strah
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
32.000 EUR Blago do zmerno ZŽA (25 - 30 %). Zmanjšana gibljivost obeh kolen lažje stopnje, levega gležnja srednje stopnje in desnega gležnja lažje stopnje. Po zlomu desne goleni je gibljivost kolena 10% zmanjšana, omejena dozifleksija gležnja. Po zlomu leve goleni je gibljivost kolena zmanjšana za nekaj stopinj, omejena je gibljivost gležnja. Pri hoji šepa. Zarasline po poškodbah mehkih tkiv in v prsni votlini ga omejujejo pri težjih naporih. Takrat ima tudi bolečine v medenici in prsnem košu, pri hoji navzdol in navzgor ter po stopnicah pa v desnem kolenu. Hodi brez bolečin do 500 m. Ne zmore rekreativnih dejavnosti kot pred nesrečo (tenis, namizni tenis, pohodništvo, kolesarjenje), dela na vrtu in drugih težjih gospodarskih del. Le s povečanimi napori se udeležuje socialnega življenja. Seksualnega življenja nima več. Brez pomoči rok ne more vstati. Blaga so tudi odstopanja na področju pozornostnega sistema in verbalne fluentnosti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window