Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 367/99 - Utopitev, v posledici katere je bil napravljen poseg zaradi olajšanja dihanja z napravo traheostomo ter posledična zožitev sapnika zar...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 367/99
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000578
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
Številne hospitalizacije na otorinolaringološki kliniki (7x). Opravljen je bil poseg traheostomije z odprtino v sapnik na vratu tik nad prsnico, v katero se uvede kanila in tubus ter se skozi to odprtino umetno ventilira. 15x menjava kanile, 25 kontrolnih pregledov, en mesec je bil priključen na aparat za dihanje. Vse opisane nevšečnosti in neugodnosti so posledica utopitve do 50%.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 367/99. Revizija tožene stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
spol: moški, starostna skupina: ni opredeljeno
POŠKODBA
Utopitev, v posledici katere je bil napravljen poseg zaradi olajšanja dihanja z napravo traheostomo ter posledična zožitev sapnika zaradi trajne uporabe kanile.
REHABILITACIJA
SKAŽENOST
SKUPINA
poškodbe prsne in trebušne votline in njihove posledice
STRAH
500000 SIT V začetku bolnišničnega zdravljenja je bil toliko pri zavesti, da se je zavedal, da je z njim nekaj hudo narobe, v nadaljevanju pa je razmišljal tudi o samomoru. Trpel je sekundarni strah za izid zdravljenja kot določeno duševno prizadeto stanje, ki je bilo trajne in intenzivne narave. Le ta je bil zaradi zapletov v zvezi z upadom pljučnega tkiva in pljučnicami, ki so bile odporne na antibiotike ter zožitvijo sapnika po traheostomiji, objektivno pogojen. Še sedaj trpi srednje hud strah zaradi možnosti ponavljajočih se infektov pljuč, ki so posledica okvare pljučnega tkiva zaradi vdora vode v dihalni sistem po utopitvi. Boji se tudi drugih infektov, saj se je zaradi jemanja visokih doz antibiotikov razvila odpornost nanje.
TELESNE BOLEČINE
3500000 SIT Hude telesne bolečine skupno in šteto kumulativno 30 dni, srednje hude bolečine 60 dni, blage pa vsaj leto dni. Polovico naštetega je moč pripisati izključno posledicam utopitve.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
2000000 SIT Zaradi možnosti infektov je zmanjšana sposobnost za daljše bivanje izven doma v slabih vremenskih razmerah, kakor tudi za prisostvovanje dogodkom oziroma prireditvam, kjer se zbira večja skupina ljudi. Zožitev sapnika zaradi dolgotrajne uporabe kanile je do polovice posledica utopitve tožeče stranke. Zaradi tega ima hude težave z izkašljevanjem in zastajanjem vsebine v sapniku. Kadar je utrujen, tudi težje diha, kar je delno posledica zmanjšane dihalne kapacitete pljuč (le ta je posledica respiratornega distres sindroma).

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window