Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 24/98 - Zlom desne stegnenice, odprt zlom desne goleni, odprta raztrganina rastnega hrustanca desne golenice pod kolenom, poškodba zadnje golen...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 24/98
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000561
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
68 dni. Večkrat je bil operiran v splošni narkozi, večkrat pregledan pri ortopedu, 6 tednov je imel mavec na desni nogi.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 24/98. Revizija tožeče stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Moški, kot kolesar se je poškodoval v prometni nesreči. Ob škodnem dogodku je bil star 9 let.
POŠKODBA
Zlom desne stegnenice, odprt zlom desne goleni, odprta raztrganina rastnega hrustanca desne golenice pod kolenom, poškodba zadnje golenske arterije desno, poškodba desnega ishiadičnega živca in delni izpad desnega kolka. Zaradi utrpelih poškodb je posledično prišlo do ishenične kontrakture mišic desne goleni, prizadetosti rastnega hrustanca desne stegnenice nad kolenom, motene rsti nad in pod desnim kolenom, deformacije desnega stopala ter ohromelosti mišic, ki jih oživčuje peronealni del ishianičnega živca.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
900000 SIT Šepanje tožnika tako moti, da se izogiba družbe. Podana je huda skaženost, saj je desni ud ves brazgotinast, stanjšan in deformiran, da potrebuje opornico in ortopedski čevelj z zvišanim petnim delom. Kljub ortopedskemu pripomočku tožnik izrazito šepa, kar vzbuja pozornost in pomilovanje ljudi, to pa nedvomno vpliva na duševno doživljanje manjvrednosti v družbi. 
SKUPINA
poškodbe kolena in goleni - poškodbe okolčja in stegnenice
STRAH
400000 SIT Tožnik je ob nesreči doživel intenzivni primarni strah, saj po nesreči ni mogel več stopiti na nogo, videl je obilo krvi, bal se je, da bo umrl. Primarni strah je po prvi pomoči v bolnišnici minil, sekundarni stah pa je nastopil že med prevozom v bolnišnico, bal se je operacij in nadalje bolečih terapevtskih postopkov. Tožnik je bil dovolj star, da ga je skrbelo, kako se bo zdravljenje končalo, počasi se je zavedal, da bo ostal invalid. Sedaj se boji ponovnih operacij, skrbi ga, kako bo kos življenjskim in poklicnim izzivom.
TELESNE BOLEČINE
1500000 SIT 10 dni po poškodbi in ponovno dvakrat po 2 dni ob operacijah je trpel hude bolečine, 30 dni srednje intenzivne bolečine, 7 mesecev bolečine manjše intenzivnosti. Sedaj so bolečione občasne, ob hudih obremenitvah in spremembi vremena. Te bolečine bodo trajno prisotne.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
6000000 SIT Posledice v prometni nesreči utrpele poškodbe kolka in poškodb na desni nogi se kažejo v omejeni gibljivosti kolčnega sklepa, omejeni gibljivosti kolenskega sklepa, paralizi mišic, ki jih oživčuje peronealni živec ter trajna deformacija prstov. Tožnik je bil v času zdravljenja izpostavljen znatnim dozam ionizirajočega sevanja, kar povečuje tveganje malignih bolezni, lahko pa vpliva tudi na potomstvo. Izvedenec ocenjuje trajno zmanjšanje življenjskih aktivnosti s 50%. Tožnik je zaradi poškodb omejen v vsakdanjem življenju, kljub uporabi ortopedskega čevlja vidno šepa, odpovedati se bo moral vsem moštvenim športnim aktivnostim, izbrati si bo moral poklic, ki ne bo zahteval večjih gibalnih sposobnosti (sedeč poklic). Oviran bo v družbenih stikih, saj ne bo mogel plesati in hoditi na izlete.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window