Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 977/2007 - Pretres možganov, zvin vratne hrbtenice, vrezne rane na levi podlahti, udarci v levi temporalni predel in levo ličnico.

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
Odstranitev šivov; pregledi pri ortopedu, psihiatru, nevrologu; 12 rentgenskih slikanj poškodovanih delov telesa, CT glave, s katerim je bobil dozo ionizirajočega sevanja; psihiatrično zdravljenje 2 leti s prekinitvami.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 977/2007
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002147
FISCHER
srednje hudi primer
HOSPITALIZACIJA
3 dni v bolnici in odvisnost od bolnišničnega osebja; kirurška obdelava manjših vreznih ran na roki v lokalni anesteziji.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
Ugotovljena je bila sokrivda ponesrečenega v višini 30 odstotkov. II Ips 977/2007 Revizija tožeče stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Moški, voznik kamiona, v času škodnega dogodba star 29 let.
POŠKODBA
Pretres možganov, zvin vratne hrbtenice, vrezne rane na levi podlahti, udarci v levi temporalni predel in levo ličnico.
REHABILITACIJA
Doma je moral počivati z oporo za vrat; razgibavanje vratne hrbtenice.
SKAŽENOST
SKUPINA
duševne motnje - poškodbe glave in možganov in njihove posledice - poškodbe rok in ramenskega obroča in njihove posledice - poškodbe hrbtenice in reber in njihove posledice
STRAH
600.000,00 EUR Sekundarni strah - zaradi glavobolov in bolečin v predelu vratne hrbtenice se je bal, da dela voznika kamiona ne bo mogel več opravljati. Na stisko je reagiral s psihoorganskim sindromom.
TELESNE BOLEČINE
1.200.000,00 SIT 14 dni zmerne bolečine, ki terjajo uživanje sredstev za blaženje bolečin, 30 dni lahke bolečine. 4 tedne nošenja plastične ovratnice, pod katero se je koža potila in vnemala, neprijetno mravljinčenje vzdolž leve roke, boleča servika brahialgija; eno leto postkomocionalni sindrom, glavoboli, vrtoglavice, motnje zapomnjenja in vrtoglavice. Vsaj 10 dni je imel otekel obraz.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
2.500.000,00 SIT Zmanjšana gibljivost vratne hrbtenice lažje stopnje, ne more prenašati in dvigovati težjih bremen, ni sposoben za težje delo v gozdu, gospodinjstvu, daljše kegljanje; trpi namreč bolečine na vratni hrbtenici, ki izžarevajo v ramo in desno roko. Tožnik ima zaradi nesreče psihoorganske težave, nevrotične psihogene posledice, ki se kažejo v osebnostni spremenjenosti tožnika; zmanjšana je njegova sposobnost prilagajanja novim situacijam, učenja novih vsebin (predvsem če je to povezano z delom, ki terja večjo samoiniciativnost oz. večjo odgovornost), to pa se na neugoden način prepleta z tožnikovo psihično opremljenostjo in percepcijo njegove poškodbe glave. Je neelastičen in psihomotorno upočasnjen, zato je njegova sposobnost za pridobitno delo nekoliko zmanjšana. Nekoliko manjše so posledice na področju osebnega življenja – zaradi blažje depresivnosti in tesnobnosti se je izključil iz družabnega življenja, družinsko življenje pa je ostalo relativno urejeno, a poslabšano.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window