Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-281/00 - Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in družbenega plana Občine Izola za obdobje 1986- 1990-2000 (območ...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-281/00
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US21361
GESLA
Urejanje prostora, usklajenost prostorskih sestavin plana občine s prostorskimi sestavinami plana države. Urejanje prostora, ugotovitev vlade o usklajenosti občinskih planov. Začasna odredba, občinski odlok. Kmetijska zemljišča, varstvo pred spreminjanjem namembnosti. Odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in družbenega plana Občine Izola za obdobje 1986- 1990-2000 (območje Livade - 1999) Odlok o zazidalnem načrtu Livade II (Uradne objave Občine Izola, št. 10/99)
OBJAVA
Uradni list RS, št. 85/2001, Uradni list RS, št. 39/2002 in OdlUS XI, 65
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Vlada RS
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in družbenega plana Občine Izola za obdobje 1986- 1990-2000 (območje Livade - 1999) (Uradne objave Občine Izola, št. 9/99) se razveljavi. Odlok o zazidalnem načrtu Livade II (Uradne objave Občine Izola, št. 10/99) se odpravi.
EVIDENČNI STAVEK
Vlada ima za vložitev zahteve za oceno ustavnosti in zakonitosti pooblastilo (pristojni minister pa dolžnost ji to predlagati) v Zakonu o upravi, če pristojni minister predhodno opozori na neskladnost občino, ki je sprejela sporen akt. Ustavno sodišče je Odlok o prostorskih sestavinah razveljavilo, ker Občina na podlagi predloženega izvedenskega mnenja o kvaliteti zemljišč in možnosti intenzivne kmetijske rabe na območju Livade II ni spremenila kategorije kmetijskih zemljišč v skladu z Zakonom o kmetijskih zemljiščih. Tudi po Zakonu o kmetijskih zemljiščih dovoljene spremembe planskih aktov države občina ne more nadomestiti s spremembo svojih prostorskih planov. Okoliščina, da je bil izpodbijani odlok o zazidalnem načrtu sprejet na podlagi nezakonitega Odloka o prostorskih sestavinah, ima za posledico, da je nezakonit tudi odlok o zazidalnem načrtu.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window