Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 86/98 - Penetrantna rana v vratu v višini prvega in drugega vratnega vretenca ter telesna omrtvelost vseh štirih udov po poškodbi hrbtenjače v ...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 86/98
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000600
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
Neprekinjeno 7 mesecev. Utrpela je tri operacije na vratni hrbtenici v splošni narkozi z odvzemom kostnega transplantanta iz medenice, 3 mesece je bila imobilizirana - vrat, glava in vrat sta bila popolnoma negibna v želenem položaju, podvržena intenzivni terapiji v šok sobi z intubacijo in umetno ventilacijo 1 mesec, umetno odprtino je imela na spodnjem delu vratu zaradi motenja dihanja, dve leti je bila podvržena rehabilitaciji stacionarno in ambulantno, nosila opornice za vrat, učiti se je morala pisati z desno roko, hranjenja in hoje in elektrostimulirane so bile mišice desne roke in noge, potrebno je bilo prevezovati rane in potrebna nega kože ob kostnih vijakih, zelo številna so bila RTG slikanja vratne hrbtenice, zelo pogosti pregledi pri zdravnikih različnih specialnosti, nevšečne nevrološke elektropreiskave, testiranja in meritve, dolgotrajna in boleča je bila tudi fizioterapija.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 86/98. Reviziji tožeče stranke je bilo delno ugodeno, odškodnina za telesne bolečine je bila zvišana s 4.000.000,00 SIT na 4.400.000,00 SIT, odškodnina za ZŽA pa z 10.000.000,00 SIT na 13.000.000,00 SIT. Reviziji toženih strank sta bili zavrnjeni.
OŠKODOVANEC
Ženska - deklica, poškodovala se je med kopanjem na plaži. Konica senčnika ji je prebodla vrat. Ob škodnem dogodku je bila stara 10 let.
POŠKODBA
Penetrantna rana v vratu v višini prvega in drugega vratnega vretenca ter telesna omrtvelost vseh štirih udov po poškodbi hrbtenjače v višini drugega vratnega vretenca.
REHABILITACIJA
Tožnica je še v času 7 let po nezgodi 2x tedensko izvajala vodeno fizioterapijo. 
SKAŽENOST
 
SKUPINA
poškodbe hrbtenice in reber
STRAH
2000000 SIT Tožnica je bila v strahu za svoje življenje vsaj en mesec, v strahu za izid zdravljenja pa nekaj let.
TELESNE BOLEČINE
4400000 SIT Zelo hude 10 dni, hude še do poteka dveh mesecev po poškodbi, srednje močne bolečine še naslednje tri mesece, bolečine lažje intenzitete pa do 6 mesecev, ponavljajoče še nadaljnjih 6 mesecev, te se še pojavljajo ob nekoliko daljši hoji, stoji ter ob spremembi vremena.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
13000000 SIT Trajno bo izražena hudo spastična pareza desne roke in noge ter zelo omejena gibljivost vratne hrbtenice v skoliotičnem položaju, poleg tega pa je tudi motena senzibilnost leve polovice telesa za bolečino in temperaturo. Vse to ovira tožnico pri pisanju in drugih finih delih, pri hoji (ne more prehoditi razdalje 1 km), pri prehranjevanju, oblačenju, osebni higieni itd. Tožnica se mora sedaj kot 70% invalidka prebijati skozi puberteto. Tožnica, ki je vezana na voziček, je omejena pri šolanju, v poklicu in v vsakdanjem osebnem in družinskem življenju. Na odmero višine odškodnine je poleg zgodnje mladosti tožnice vplivalo tudi dejstvo, da je zaradi teh posledic prišlo že sedaj tudi do opaznih duševnih motenj in spemembe osebnosti mladoletne tožnice zaradi motene šolske integracije, socialnih in družabnih možnosti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window