Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 280/2013 - Zlom lobanjskega dna, zlom leve senčne kosti, udarnina možganov z otekanjem in krvavitvijo v levi senčni reženj, krvavitev v srednje...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 280/2013
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002528
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
operativni poseg na ušesu zaradi posledic perforacije bobniča
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
dolgotrajno zdravljenje - umetna koma, reanimacija, jemanje antibiotikov in analgetikov, umetna ventilacija in drenaža, popolna odvisnost od drugih. Preventivno zdravljenje s tabletami za preprečitev epileptičnih napadov – 3,5 let. Preiskave – MR, EEG, EMG obraznih mišic, VTG, ADG, psihološka obravnava, elektrostimulacija obraznih mišic. Obravnava pri logopedu in psihologu. Zaradi perforacije bobniča je prišlo do vnetja in pretresa možganov, ki je prerasla v kombinirano naglušnost levega ušesa srednje stopnje, vnetja pa v kronična. Z operativnim posegom je bil odstranjen vzrok vnetij, funkcija slušnega organa pa se ni izboljšala. Obojestranska paraliza obraznih živcev perifernega tipa hujše stopnje, ki se ne bo popravila – obstaja le možnost operativne terapije z rekonstruktivnimi ukrepi z negotovim uspehom. Leva stran čela je negibna, desno lahko le minimalno giba. Desno oko ostaja za 5 mm odprto, levo za 2 mm – ne more jih povsem zapreti. Ustne kote premika minimalno, le nakazujejo se gibi med govorjenjem. Številni pregledi pri raznih specialistih (najmanj 20).
OPOMBA
II Ips 280/2013 Revizija tožeče stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Mlad moški, najstnik, v času škodnega dogodka star 17 let; zaradi vožnje v mraku z neprižganimi oz. neobstoječimi žarometi, neuporabe smerokazov na motornem kolesu in nedovoljenega prehitevanja v križišču, je bila soodgovornost oškodovanca ocenjena na 50%.
POŠKODBA
Zlom lobanjskega dna, zlom leve senčne kosti, udarnina možganov z otekanjem in krvavitvijo v levi senčni reženj, krvavitev v srednje uho obojestransko, raztrganina na levem uhlju, zlom spodnje čeljustnice desno, zlom leve ključnice, zlom drugega desnega rebra, obojestranska okvara obraznega živca, okvara srednjega ušesa levo s posledično naglušnostjo in slabšim zapiranjem desnega očesa.
REHABILITACIJA
SKAŽENOST
SKUPINA
poškodbe glave in možganov in njihove posledice - poškodbe hrbtenice in reber in njihove posledice – poškodbe sluha in njihove posledice
STRAH
3.000 EUR Ob poškodbi je bil nezavesten, zato se nesreče ne spominja. Sekundarni strah – leto dni je bil zaskrbljen za zdravje, strah je bil lažji. Strah enake intenzitete je doživljal tudi kasneje ob kontrolnih pregledih pri zdravniku in ob operaciji in hospitalizaciji na ORL oddelku.
TELESNE BOLEČINE
40.000 EUR Stalne zmerne telesne bolečine – 2 tedna, nato občasne lahke do zmerne telesne bolečine v obliki glavobolov, ki jih bo trpel tudi v bodoče, predvsem ob obremenitvah, vročini, hrupu, in spremembah vremena.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine – strah – skaženost
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
odločitev v tem delu ni revizijsko izpodbijana

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window