Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II DoR 126/2019 - Udarnina glave, pretres in udarnina možganov s poškodbenim edemom možganov, disekcija obeh karotidnih arterij na vratu, možganski in...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
40x pregledi pri raznih specialistih. Ambulantna fizioterapija in rehabilitacijski posotpki (logoped, fiziater, fizioterapevt), nadaljevanje doma.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II DoR 126/2019
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS00022951
FISCHER
izredno hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
Hospitalizacija 61 dni - od tega v enoti intenzivne terapije 26 dni in intenzivne nege 35 dni. Dodatnih 8 dni zaradi spastičnosti desnih udov.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Nujna medicinska pomoč, transport v urgentno kirurško ambulanto, diagnostični postopki ob sprejemu, intubacija z umetnim predihavanjem, urinski kateter, nazogastrična sonda, vstavljena in odstranjena elektroda za merjenje znotrajlobanskega tlaka in dreni v prsno votlino; traheostomija (tedaj je odstranjena kanila), povezovanje preležanin, CT (8x), MR, RTG (4x), EMG, EEG (2x), prejemanje infuzij, analgetikov (intravensko, v infuzijah in v obliki tablet), tablet za zdravljenje kroničnih bolečin, antibiotikov, pomirjeval, antiulkusna in antikoagulativna terapija, zdravil za izkašljevanje, laksativov. Nošenje opornice za roko, dokolenske opornice za hojo; uporaba toaletnega stola, prostostoječega trapeza za obračanje, dvokanalnega električnega stimulatorja, vozička na ročni pogon, sedežne blazine, individualno izdelanih čevljev - vse to bo potrebno tudi v bodoče.
OPOMBA
II DoR 126/2019 Predlog za revizijo tožene stranke je bil zavrnjen, ker ni izkazala odstopa od sodne prakse.
OŠKODOVANEC
spol: ženska, starostna skupina: ni opredeljeno, V času škodnega dogodka krajši čas brezposelna.
POŠKODBA
Udarnina glave, pretres in udarnina možganov s poškodbenim edemom možganov, disekcija obeh karotidnih arterij na vratu, možganski infarkti v levi hemisferi v senčnem, čelnem in temenskem režnju in v desni hemisferi temensko, udarnina prsnega koša, zlom treh reber, hemopnevmotoraks obojestransko, odrgnina leve arkade, udarnina in zvin vratu.
REHABILITACIJA
SKAŽENOST
SKUPINA
poškodbe glave in možganov in njihove posledice - poškodbe hrbtenice in reber in njihove posledice - poškodbe prsne in trebušne votline in njihove posledice - poškodbe kože in njihove posledice
STRAH
5.000 EUR Primernega strahu ni utrpela zaradi udarca v glavo ob nesreči, ki je povzročil direktno poškodbo možganov in s tem takojšnjo nezavest in izgubo spomina. sekindaren strah je utrpela 1 mesec po nesreči, ko je bilo vzpostavljeno delno razumevanje; hud strah je trpela med bolnišničnim zdravljenjem (30 dni), zmeren strah v času rehabilitacije do odpusta v domačo oskrbo (6 mesecev), blag strah pa trpi od takrat dalje.
TELESNE BOLEČINE
70.000 EUR Stalne zelo hude bolečine - 61 dni; stalne srednje hude bolečine - 130 dni, stalne lažje bolečine z občasnimi srednje hudimi bolečinami - 61 dni, po odpustu v domačo nego. Od tedaj trpi občasne srednje hude in lahke bolečine, občasne glavobole (ki so 70%posledica škodnega dogodka).
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - zmanjšanje življenjske aktivnosti - skaženost
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
160.000 EUR ZŽA 90 do 96%. Trajne posledice v funkcionalnem in anatomskem smislu, sposobnosti zmanjšane na vseh področjih življenjskih aktivnosti in sicer: - učenje in uporaba znanja: velika okrnjenost - splošna opravila in zahteve: velika okrnjenost - sporazumevanje. zelo velika okrnjenost - gibanje: zelo velika okrnjenost - skrb zase: zelo velika okrnjenost - življenje doma. zelo velika okrnjenost - medsebojni odnosi in stiki: velika okrnjenost - najpomembnejša področja življenja, življenje v skupnoati: zelo velika okrnjenost. Ne hodi. Ene strani telesa ne čuti, zato ne more upravljati invalidskega vozička, kar pomeni, da ne more opravljati nobenih fizičnih aktivnosti (zanjo skrbi mož). Prek celega dne in za vse aktivnosti potrebuje pomoč tretjega. Nemoči se zaveda in duševno trpi. Omejena je pri komunikaciji, pri vseh dejavnostih, povezanih s pisanjem ali branjem, upočasnjeno je mišljenje, oškodovan spomin in pomnjenje, razumevanje govora. Ima slabši vid in sluh, poslabšal se ji je voh, ni sposobna govora, je inkontinentna. Pred nesrečo je živela aktivno in zelo družabno življenje, hodila v naravo, se družila, plesala, rolala, skrbela za dom in dva otroka, potovala in dopustovala. Vse to ji je zdaj odvzeto. Možnosti za izboljšanje so minimalne.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window