Portal TFL

TFL Vsebine / Pravni članki

Preiskovalni intervju - iskanje informacij namesto priznanj

AVTOR
dr. Igor Areh
PODJETJE
Originalna objava: Zbornik - Osebni dokazi v teoriji in praksi, April 2015, Univerza v Mariboru - Fakulteta za varnostne vede
PUBLIKACIJA
TFL Glasnik
ŠTEVILKA PUBLIKACIJE
26
LETNIK
2015
IZDAJATELJ
Tax-Fin-Lex
POVZETEK
Sodobna zgodovina razvoja policijskih zaslišanj kaže, da se zaključuje obdobje uporabe obtoževalnih (prisilnih) zasliševalskih tehnik in začenja obdobje tehnik, ki so usmerjene v iskanje informacij namesto priznanj. V nekaterih evropskih državah (npr. Velika Britanija in Skandinavija) se je prehod zgodil pred več kot desetletjem, pri nas pa ga ni videti. Ob uporabi obtoževalnih zasliševalskih tehnik se opazno poveča tveganja za pridobitev napačnih priznanj, temeljijo pa na nepreverjenih zdravorazumskih domnevah, katerih avtorji so navadno izkušeni (ameriški) preiskovalci kaznivih dejanj. Zasliševalske tehnike, ki so usmerjene v pridobivanje informacij, so manj tvegane za pridobitev izsiljenih priznanj, obenem pa temeljijo na verodostojnih ugotovitvah znanstvenih raziskav, ki so bile objavljene v recenziranih in priznanih strokovnih revijah, predvsem s področja forenzične psihologije. V prispevku je predstavljena pretežno zasliševalska logika iskanja informacij, katere tipični predstavnik je model PEACE in pridobivanje podatkov s pomočjo empatičnega odnosa med preiskovalcem in osumljencem. Na kratko je predstavljeno tudi nekaj sodobnih načinov preverjanja verodostojnosti izjav osumljencev.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window