Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 110/97 - Pretres možganov, velika raztrganina nad desno ključnico, odprti komplicirani zlom desne ključnice z defektom kosti v področju zloma i...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
Ambulantno zdravljenje.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 110/97
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000751
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
14 dni takoj po nezgodi, nato pa ponovno čez eno leto, ko mu je bila odstranjena ploščica z vijaki iz desne ključnice.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 110/97. Reviziji tožeče stranke je bilo delno ugodeno, odškodnina za telesne bolečine je bila z 1.800.000,00 SIT zvišana na 2.500.000,00 SIT.
OŠKODOVANEC
spol: moški, starostna skupina: od 40 do 45 let, Po poklicu voznik.
POŠKODBA
Pretres možganov, velika raztrganina nad desno ključnico, odprti komplicirani zlom desne ključnice z defektom kosti v področju zloma in premikom kostnih odlomkov, odlom čolničaste kosti desnega stopala, raztrganina kože in podkože na zgornji veki levega očesa in nosu, rane na desnem kolenu in podplatu desne noge, poškodbe reber in raztrganje kite iztegovalca mišice palca desne roke.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
900000 SIT 1 cm široka in 30 cm dolga brazgotina, ki jo ima tožnik preko srednjega dela desne rame do mišic zadnjega dela ramenskega obroča in naprej do desne dojke, prečna in znotraj potekajoča 10 cm velika brazgotina ob zgornjem robu ter 20 cm velika postoperativna brazgotina v liniji desne ključnice ter močna atrofija, to je močna posušenost mišic desnega ramenskega obroča, ki ima za posledico spremenjen (stanjšan) izgled rame, predstavlja težjo skaženost, skupaj s prečno brazgotino v srednjem delu nosu in na levi zgornji veki. 
SKUPINA
poškodbe glave in možganov in njihove posledice - poškodbe rok in ramenskega obroča in njihove posledice - poškodbe hrbtenice in reber in njihove posledice - poškodbe skočnega sklepa in stopala in njihove posledice - poškodbe kože in njihove posledice
STRAH
500000 SIT Tožnik je prestal sekundarni strah, ko se je utemeljeno bal za izid zdravljenja. Ta strah je bil intenzivnejši dva do tri tedne po nezgodi, nadaljnja negotovost v blažji obliki pa je trajala še nadaljnje tri do štiri mesece.
TELESNE BOLEČINE
2500000 SIT Zelo močne 5 dni, močne štiri do šest tednov, dva do tri mesece srednje ter pet mesecev lažje bolečine, oziroma nadaljnje tri mesece prehodne bolečine.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
4500000 SIT Tožnikove življenjske aktivnosti so močno omejene, kar je izvedenec ocenil s 55 odstotnim zmanjšanjem življenjske aktivnosti. Tožnik je prizadet na delovnem in rekreativnem področju in to v aktivni življenjski dobi. Hitro se utrudi tudi pri manj zahtevnih opravilih, hitro se razburi, ima težave pri branju in gledanju televizije, podana je močna občutljivost mišic desne rame, gibljivost desne rame je za tretjino omejena in moč roke za polovico slabša od zdrave roke, ne more dvigovati s poškodovano roko več kot dva kilograma težko breme in končni členek palca desne roke se nahaja v upognjenem položaju. Ima tudi omejeno gibljivost sklepa desnega kolena, boleč predel petnice. Poglavitne posledice se kažejo predvsem v stanjšanih, deloma posušenih mišicah desne roke, poškodbi živcev, senzibilitatnem izpadu kože poškodovane regije in slabe uporabnosti desne roke.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window