Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 501/2005 - Zlom desne nadlaktnice v predelu nad komolcem in zlom velike grčice leve nadlaktnice.

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 501/2005
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS001558
FISCHER
srednje hudi primer
HOSPITALIZACIJA
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Hospitaliziran je bil 10 dni. V tem času je prestal operativni poseg, v katerem mu je bil naravnan zlom na desni roki. Jemal je sredstva za lajšanje bolečin. Opravljal je fizikalno terapijo. Opravil številne kontrolne preglede in bil šest mesecev v bolniškem staležu.
OPOMBA
II Ips 501/2005. Revizija tožeče stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Moški, star 32 let, zidar, poškodovan v prometni nesreči.
POŠKODBA
Zlom desne nadlaktnice v predelu nad komolcem in zlom velike grčice leve nadlaktnice.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
250.000,00 SIT Bleda pooperativna brazgotina na desni nadlakti, dolžine 20 cm, ki je vidna ob nošnji kratkih rokavov. 
SKUPINA
poškodbe rok in ramenskega obroča
STRAH
300.000,00 SIT Neposredno ob nesreči je doživljal hud primarni strah, ko se je zavedal nekontroliranega gibanja vozila. Ta strah se je stopnjeval do kratkotrajnega strahu za življenje, ki se je pomiril šele po začetni oskrbi v bolnišnici. Doživljal je tudi sekundarni strah srednje stopnje, saj je bilo treba poškodbo operativno oskrbeti. Zaradi tega je bil resno zaskrbljen glede uspešnosti operacije. Kasneje je bil prisoten srednje intenziven strah za izid zdravljenja v smislu trajnih posledic z moteno gibljivostjo v ramenih, ki je trajal 3 do 4 tedne. Stanje zaskrbljenosti je vzdrževala precej motena gibljivost sklepov. Tako je sekundarni strah lažje stopnje trajal še 3 do 4 mesece. Po tem času se je tudi sekundarni strah lažje intenzitete postopoma umiril.
TELESNE BOLEČINE
1.200.000,00 SIT Oškodovanec je prvih pet dni po poškodbi trpel hude bolečine. Nato so bile prisotne srednje hude bolečine v stalnem trajanju treh tednov. Po tem času je trpel še 3 mesece stalne lahke bolečine. Bolečine so se pojavljale še ob opravljanju fizikalne terapije. Takrat so se lahke bolečine občasno stopnjevale do srednje hudih bolečin. Po tem času so se tudi lahke bolečine pričele umirjati. Sedaj se pojavljajo le pri večjih obremenitvah zgornjih okončin.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
1.500.000,00 SIT Trajne posledice poškodb desne nadlaktnice se kažejo v nekoliko moteni gibljivosti desnega komolca ter v pojavu bolečin pri večjih obremenitvah. V svoji osnovni življenjski aktivnosti je oškodovanec oviran za 8%. V bodoče je pričakovati težave, ki so sorazmerne obremenitvam, kar pomeni, da se te stopnjujejo pri večjih obremenitvah, pri neobremenjenih zgornjih okončinah pa so težave minimalne. Oviran je pri opravilih, ki zahtevajo uporabo zgornjih okončin. Tako je oviran pri opravljanju vsakodnevnih običajnih opravil, kot so oblačenje, opravljanje osebne higiene in podobno, kot tudi pri opravljanju službe. Zmanjšana je tudi njegova osnovna življenjska aktivnost. Oškodovanec je namreč zidar, kar pomeni, da so njegove zgornje okončine pri opravljanju poklica podvržene težjim obremenitvam.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window