Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

III Ips 110/2010 - Šok zaradi krvavitve, raztrganina vranice, zlom 7-11 rebra levo in 2-3 rebra desno, obtolčenine pljuč, obtolčenina in edem možganov...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
številni pregledi pri specialistih in osebnem zdravniku.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
III Ips 110/2010
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002502
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
5 tednov, od tega 2 tedna v umetni komi.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
dolgotrajno jemanje analgetikov, številni RTG (5x), CT, MG in EMG. Prejemanje injekcij 4 tedne. Imobilizacija zaradi poškodbe vratnega vretenca, 3 tedne izvajanja dihalnih vaj. 3 tedne je bila odvisna od tuje pomoči. Zdravljenje je trajalo 1 leto in 7 mesecev.
OPOMBA
III Ips 110/2010. Reviziji tožeče stranke je bilo ugodeno tako, da sta bili zvišani odškodnina za duševne bolečine zaradi zmanjšane življenjske aktivnosti za 6.000 EUR in odškodnina za duševne bolečine zaradi skaženosti za 1.672,93 EUR.
OŠKODOVANEC
Mlada ženska, v času škodnega dogodka stara 31 let.
POŠKODBA
Šok zaradi krvavitve, raztrganina vranice, zlom 7-11 rebra levo in 2-3 rebra desno, obtolčenine pljuč, obtolčenina in edem možganov, zlom loka 5. vratnega vretenca, velika rana na glavi, obtolčenina desne rame, psihoorganski sindrom kot posledica poškodbe možganov. Resno ogroženo življenje.
REHABILITACIJA
dolgotrajna fizioterapija – lokomotorna in respiratorna.
SKAŽENOST
4.172,93 EUR Desna roka je manj uporabna; po zgornji laparotomiji ima brazgotino 15cm x 0,5cm, ki je vidna z razdalje 4 metrov, na čelu ima brazgotino 12 cm x 0,5 cm, ki je vidna z razdalje 3 metrov. Njena psihična struktura je zato še bolj omajana.
SKUPINA
poškodbe glave in možganov in njihove posledice - poškodbe hrbtenice in reber in njihove posledice - poškodbe prsne in trebušne votline in njihove posledice - poškodbe rok in ramenskega obroča
STRAH
3.500 EUR Primarnega strahu ni bilo. Intenziven sekundarni strah 4 do 5 tednov, nekaj več pa še lažji strah.
TELESNE BOLEČINE
27.000 EUR Občasne hude in zmerne bolečine – 5 tednov, občasne zmerno hude in lahke bolečine – 4 mesece; občasne lažje do zmerne bolečine – trpi še vedno in jih bo verjetno tudi v prihodnje.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
51.000 EUR ZŽA zmanjšane za 50% - znižanje intelektualne in življenjske učinkovitosti. Posledica poškodb je obsežen psihoorganski sindrom, zaradi katerega je razdražljiva, zaskrbljena, ima težave pri sporazumevanju, dojemanju in zaznavanju, miselne vsebine so toge, hitro se utrudi, ima motnje koncentracije, slabše je organizirana, trpi glavobole in motnje spanja. Njenega sina so morali oddati v rejniško družino. Socialni kontakti so se ji močno zožili. Zase ni sposobna skrbeti, razen lažjih opravil. Trpi srednje močne bolečine zaradi omejen gibljivosti desne rame.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window