Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-51/90 - Zakon o delovnih razmerjih (Ur. list RS, št. 14/90 in 5/91) (ZDR), 5. in 6. odst. 7. čl.

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-51/90
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US15821
GESLA
Enakost pred zakonom. Svoboda gospodarske pobude. Ustavna pravica do svobodne izbire poklica in učinek temeljnih ustavnih pravic in svoboščin na tretje osebe - Drittwirkung der Grundrechte. Prepoved konkurenčne dejavnosti po prenehanju delovnega razmerja. Odškodnina - nadomestila (pavšal). Pravna - zakonska praznina. Konkurenčna klavzula. Ločeno mnenje ustavnega sodnika..
NAPADENI AKT
Zakon o delovnih razmerjih (Ur. list RS, št. 14/90 in 5/91) (ZDR), 5. in 6. odst. 7. čl.
OBJAVA
Ur. list RS, št. 29/92
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Branko Korže, Ljubljana
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Izpodbijana določba zakona se razveljavi. Razveljavitev učinkuje po poteku enoletnega roka od dneva objave odločbe v uradnem listu. Ta odločba ima pravne učinke po 1. in 2. odst. 414. čl. ustave iz leta 1974 po poteku roka iz 1. točke izreka odločbe.
EVIDENČNI STAVEK
Temeljna načela pogodbenih razmerij, med njimi tudi načelo ekvivalence v odplačnih pogodbenih razmerjih, so pridobitev pravne civilizacije in jih je zato vsekakor treba šteti med načela pravne države. Zakonsko dopuščanje pogodbene ureditve delovnega razmerja, s katero delojemalec pristane na omejitev svoje svobode izbire poklica in svobode gospodarske pobude po prenehanju delovnega razmerja, ne da bi za to od delodajalca dobil ustrezno materialno nadomestilo, zato ni v skladu z načeli pravne države. Načela socialne države pa zahtevajo, da zakonodaja ob varstvu legitimnih interesov delodajalca ne zanemari interesov delojemalca kot ekonomsko in socialno šibkega partnerja v delovnem razmerju. Poleg tega izpodbijana zakonska ureditev s svojim ugodnejšim obravnavanjem interesov enega partnerja v pogodbenem razmerju v tolikšni meri nasprotuje načelom pravičnosti, da jo je tudi iz tega razloga možno šteti za neskladno tako z načeli pravne kot tudi socialne države.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window