Navigacija

Uredba o razvrščanju objektov

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 37-1900/2018, stran 5670 DATUM OBJAVE: 1.6.2018

VELJAVNOST: od 2.6.2018 / UPORABA: od 2.6.2018

RS 37-1900/2018

Verzija 1 / 1

Čistopis se uporablja od 2.6.2018 do nadaljnjega. Status čistopisa na današnji dan, 2.4.2020: AKTUALEN.

Uradni list RS, št. 37/18

Časovnica

Na današnji dan, 2.4.2020 je:

 • ČISTOPIS
 • AKTUALEN
 • UPORABA ČISTOPISA
 • OD 2.6.2018
  DO nadaljnjega
Prikaži čistopis, ki se uporablja na dan
Najdi
 •  
 • Vplivi
 • Čistopisi
rev
fwd
 
 

1900. Uredba o razvrščanju objektov

 
 
Na podlagi tretjega in četrtega odstavka 3. člena Gradbenega zakona (Uradni list RS, št. 61/17 in 72/17 – popr.) izdaja Vlada Republike Slovenije
 

U R E D B O
o razvrščanju objektov

 

1. člen

(vsebina in uporaba)

 
(1)
Ta uredba določa klasifikacijo vrst objektov CC-SI glede na namen uporabe objektov.
 
(2)
Ta uredba določa podrobnejša merila (v nadaljnjem besedilu: merilo) za razvrščanje enostavnih, nezahtevnih, manj zahtevnih, zahtevnih objektov, drugih gradbenih posegov in vzdrževalnih del ter njihovo razvrstitev, in sicer splošna podrobnejša merila (v nadaljnjem besedilu: splošna merila) in posebna podrobnejša merila (v nadaljnjem besedilu: posebna merila).
 
(3)
Ta uredba se uporablja pri projektiranju, dovoljevanju, za evidentiranje podatkov o gradnjah in objektih, pri označevanju tehničnih smernic in za statistične namene.
 
(4)
Ta uredba se ne uporablja za razvrščanje enostavnih objektov in vzdrževanje objektov, ki jih določajo predpisi s področja energetike, rudarstva, gospodarjenja z gozdovi, elektronskih komunikacij, cest, železnic in žičniških naprav, upravljanja voda ter drugi predpisi, razen če so določbe te uredbe za investitorja ugodnejše.
 

2. člen

(klasifikacija objektov)

 
(1)
Objekti so glede na namen njihove uporabe klasificirani na naslednje klasifikacijske ravni:
 
-
področje (označeno z enomestno številko),
 
-
oddelek (označen z dvomestno številko),
 
-
skupina (označena s trimestno številko),
 
-
razred (označen s štirimestno številko) in
 
-
podrazred (označen s petmestno številko).
 
(2)
Objekti so glede na namen njihove uporabe klasificirani v prilogi 1, ki je sestavni del te uredbe.
 
(3)
Kadar gre za večnamenski objekt, se klasificira vsaka funkcionalna enota enake namembnosti, celotni objekt pa se klasificira po njegovem pretežnem namenu.
 
(4)
Pojasnjevalna pravila za klasificiranje objektov in za razvrščanje objektov po zahtevnosti gradnje ter primeri njihovega klasificiranja in razvrščanja se določijo s tehnično smernico v skladu z zakonom, ki ureja graditev.
 
(5)
Priključki, s katerimi se objekt priključuje na javno gospodarsko infrastrukturo, in drugi podobni priključki so sestavni del objekta, zato se glede na namen njihove uporabe ne klasificirajo samostojno.
 

3. člen

(pravila razvrščanja)

 
(1)
Razvršča se samostojen objekt. Objekt se glede na zahtevnost razvrsti po njegovi pretežni namembnosti. Če posamezna funkcionalna enota enake namembnosti izpolnjuje merilo za razvrstitev v višjo vrsto zahtevnosti, se v to vrsto zahtevnosti razvrsti celotni objekt. Objekti, ki se dotikajo, vendar niso konstrukcijsko, požarno, vsebinsko ali drugače fizično povezani in ne poslabšajo gradbenotehničnih lastnosti objekta, katerega se dotikajo, se razvrščajo kot samostojen objekt.
 
(2)
Objekt, ki zaradi prizidave ali spremembe namembnosti kot celota preseže merila za razvrstitev v posamezno vrsto zahtevnosti objekta, se glede na zahtevnost razvrsti v tisto vrsto zahtevnosti objekta, ki bi se uporabila pri razvrstitvi novega objekta.
 
(3)
Priključki, ki se gradijo samostojno, štejejo za enostaven objekt, če ne presežejo splošnih meril za razvrščanje gradbenih inženirskih objektov iz 5. do 7. člena te uredbe.
 
(4)
Naknadno grajena oprema in naprave, ki se gradijo kot pripadajoč objekt, se razvrščajo le v skladu s splošnimi merili iz 5. do 8. člena te uredbe.
 
(5)
Kadar več po namenu enakih enostavnih ali nezahtevnih objektov sestavlja celoto, takih objektov ni mogoče opredeliti kot enostavne ali nezahtevne, če bi se kot celota razvrstili v drugo vrsto zahtevnosti objekta.
 
(6)
Funkcionalno zaokroženo območje (npr. kamp, športno igrišče, parkovna ureditev), na katerem se nahaja več med seboj funkcionalno povezanih objektov, se razvršča kot celota.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

 • Vpogled v 7 dokumentov
 • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
 • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window