Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 258/2009 - Udarnina trebuha z raztrganino vranice, raztrgnina jeter, zlom desne petnice, obtolčenine trebušne slinavke, pretres možganov, udarn...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 258/2009
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002443
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
33 dni, 7 dni intenzivne nege, 1 operacija v splošni anesteziji
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
poleg operativnega posega pod anestezijo, urinski kateter 7 dni, 44 RTG, 8 dni povišane temperature, 10 dni negibnega ležanja v postelji, 57 kontrolnih pregledov, 3,5 meseca mavec na nogi, 4,5 meseca hoje z berglami, 5 dni drenažne cevke iz trebuha in 4 dni respiratorja v sapniku, 5 dni cev v želodec, 22 dni jemnaja antibiotikov, jemanje analgetikov, 14 dni jemanja sredstve proti strjevanju krvi, izkrvavitveni šok. V bolniškem staležu 8,5 meseca, v prihodnje se bo moral cepiti s polivalentno vakcino.
OPOMBA
II Ips 258/2009. Revizija tožeče stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Mlad moški, ob škodnem dogodku star 29 let; po poklicu voznik - vzdrževalec v pekarni.
POŠKODBA
Udarnina trebuha z raztrganino vranice, raztrgnina jeter, zlom desne petnice, obtolčenine trebušne slinavke, pretres možganov, udarnina prsnega koša, udarnina leve nadlahti, odrgnine obeh rok, obraza, vratu, zlom VI. rebra levo.
REHABILITACIJA
3 mesece fizioterapije doma
SKAŽENOST
/
SKUPINA
poškodbe glave in možganov in njihove posledice – poškodbe rok in ramenskega obroča in njihove posledice – poškodbe prsne in trebušne votline in njihove posledice – poškodbe hrbtenice in reber in njihove posledice - poškodbe in skočnega sklepa in stopala in njihove posledice
STRAH
3.100 EUR Primarnega strahu ni bilo zaradi nezavesti; hud sekundaren strah po prebuditvi – strah za življenje, strah pred anestezijo; kasneje strah za izid zdravljenja, vendar ni potreboval pomirjeval ali psihiatra.
TELESNE BOLEČINE
19.500 EUR stalne hude bolečine – 9 dni, občasne hude bolečine – 5 dni, lahke bolečine – 2 meseca; lahke bolečine - 1 mesec kumulativno, pojavljale pa se bodo tudi v bodoče pri hoji, dokler ne bo prišlo do operativne zatrditve sklepa; po 7 letih bo stanje dokončno, intenzivnost bolečin pa bo vseeno slabela. Bo pa trpel vse večje bolečine zaradi deformirano zaraščenega skočnega sklepa, sprva le pri hoji, nato pa tudi v mirovanju.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine – zmanjšanje življenjske aktivnosti - strah
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
27 .000 EUR omejen je pri težjih delih na kmetiji, ukvarjanju s športom (hitro je zadihan), pri delu v pekarni pa ga motijo temperaturne spremembe in potrebuje stalne počitke; občuljiv je na bolezni zaradi poškodbe vranice. Zaradi slednjega ima trajne funkcionalne posledice; zmanjšana je občutljivost kožnih brazgotin in gibljivost skočnega sklepa za 49%, zmanjšana groba moč mišic goleni (20%), oslabljena je čvrstost trebušne stene. Manj zmožen je za dolgo in hitro hojo (15%), ne more teči, skakati, kolesariti, dvigovati izjemno težkih bremen zaradi oslabljene trebušne stene; ne more opravljati del za katera je potreben gibljiv skočni sklep, ne sme jesti hrani z neprebavljiviimi ali vlaknatimi snovmi saj bi lahko prišlo do motnje delovanja čreveskja zaradi neznanega števila notranjih brazgotin, ne more čepeti, počepati; za prejšnje delo ni sposoben, za stoječe delo ali izmenoma sedeče delo ni sposoben niti v skrajšanem delovnem času – sposoben le za sedeče delo v polnem delovnem času.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window