Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-211/97 - Sklep o uvedbi dodatnega krajevnega samoprispevka v denarju za naselji Kokoriči in Berkovski Prelogi v Krajevni skupnosti Logarovci - ...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-211/97
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US19742
GESLA
Samoprispevki. Zavezanci: osebe, ki niso imele možnosti glasovanja. Referendum, glasovanje. Pravica glasovanja. Volila pravica. Sodelovanje pri upravljanju javnih zadev.
NAPADENI AKT
Sklep o uvedbi dodatnega krajevnega samoprispevka v denarju za naselji Kokoriči in Berkovski Prelogi v Krajevni skupnosti Logarovci - Berkovci (Uradni list RS, št. 31/96), 3. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 99/99 in OdlUS VIII, 240
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Karlo Kolarič, Veržej
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
V 3. členu Sklepa o uvedbi dodatnega krajevnega samoprispevka v denarju za naselji Kokoriči in Berkovski Prelogi v Krajevni skupnosti Logarovci - Berkovci se razveljavi besedilo "ter lastniki zemljiških površin na območju naselij Kokoriči in Berkovski Prelogi iz drugih krajev" in zadnja alinea, ki se glasi:" 50 DEM v tolarski protivrednosti letno po ha zemlje lastniki, ki nimajo stalnega bivališča na območju naselij Kokoriči in Berkovski Prelogi."
EVIDENČNI STAVEK
Ustavno sodišče je izpodbijani sklep v delu, na podlagi katerega so zavezane za plačilo samoprispevka tudi osebe, ki niso imele možnosti glasovanja na referendumu, razveljavilo. Ena od temeljnih značilnosti referenduma je, da volivci z glasovanjem sami odločajo o vprašanjih, ki jih neposredno prizadevajo. Če oseba, na katero se odločitev na referenduma nanaša, ni imela možnosti, da se izjavi in glasuje, je podana kršitev pravice glasovanja. Pravica glasovanja na referendumu uživa varstvo na podlagi 44. člena Ustave, ki daje vsakemu državljanu pravico, da v skladu z zakonom neposredno ali po izvoljenih predstavnikih sodeluje pri upravljanju javnih zadev.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window