Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 280/2003 - Zmečkanine na levi roki, travmatska amputacija končnega členka sredinca leve roke, prečni prelom srednjega členka prstanca ob bazi, ...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 280/2003
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS001224
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
1 mesec; 2 operaciji, boleča prevezovanja in odvzem šivov;
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 280/2003. Revizijo sta vložili tožeča in tožena stranka. Revizija tožeče stranke proti sklepu o stroških je bila zavržena. Reviziji tožeče stranke je bilo delno ugodeno, odškodnina za TB je bila z 800.000 SIT zvišana na 1.500.000 SIT, odškodnina za strah je bila z 200.000 SIT zvišana na 350.000 SIT. V preostalem delu sta bili revizija tožeče in revizija tožene stranke proti sodbi zavrnjeni.
OŠKODOVANEC
Moški, star 35 let, fizični delavec.
POŠKODBA
Zmečkanine na levi roki, travmatska amputacija končnega členka sredinca leve roke, prečni prelom srednjega členka prstanca ob bazi, prečni prelom sredinca, poševni prelom na bazi srednjega členka kazalca, obsežne in številne raztrganine in zmečkanine, poškodba kite iztezalke na končnem sklepu kazalca levice, raztrganine na levi podlahti, poševni nestabilni prelom koželjnice.
REHABILITACIJA
razgibavanja, mavčna imobilizacija roke; 
SKAŽENOST
400000 SIT Levice ne more popolnoma skriti pred pogledi drugih ljudi. Manjkajoči členek na sredincu, zadebeljeni trije sklepi, stalno močno upognjeni členek na kazalcu levice in 12 cm dolga vzdolžna velika brazgotina preko dlani cele roke. 
SKUPINA
poškodbe rok in ramenskega obroča
STRAH
350000 SIT Ustrašil se je ob nesreči in kasneje, ko je bil napoten na gradbišče in se je tudi med zdravljenjem utemeljeno bal za njegov izid.
TELESNE BOLEČINE
1500000 SIT 8 dni zelo hude, ki jih je blažil z injekcijami, hude 1 mesec, srednje hude 2 meseca, lahke 2 meseca.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
1500000 SIT 12-odstotno ZŽA. Tožniku manjka končni členek po amputaciji na levem sredincu. Sklep med osnovnim in srednjim členkom sredinca je vretenasto popoškodbeno zadebeljen, srednji členek pa je vzdolžno v smeri palca deviiran za 20 stopinj. Sklep je zadebeljen tudi na levem prstancu. Ima tudi vidne brazgotine po utrpelih raztrganinah in zmečkaninah na levici. Groba moč prijema z levico in držanje je po poškodbi za polovico manjša, gibljivost zapestja pa je le lažje omejena.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window