Navigacija
Portal TFL

STA novice / Notranji ministri EU z delnim dogovorom o reformi mejne straže (dopolnjeno)

četrtek, 6.12.2018

Bruselj, 06. decembra (STA) - Notranji ministri EU so danes dosegli delni dogovor o reformi evropske mejne straže, ki vključuje krepitev njenih pristojnosti glede vračanja nezakonitih migrantov in sodelovanja s tretjimi državami. Dogovora o temeljnem elementu predlagane reforme - vzpostavitvi stalne enote 10.000 varuhov meje do leta 2020 - pa še ni.

Dogovor predvideva, da bo lahko evropska mejna in obalna straža, okrepljena naslednica agencije za zunanje meje Frontex, zagotavljala tehnično in operativno podporo članicam pri vračanju nezakonitih migrantov ter jim pomagala pri identifikaciji državljanov tretjih držav.

Mejna straža, ki lahko sedaj deluje zunaj unije le v sosednjih državah, bo lahko po novem delovala tudi v drugih tretjih državah, če bodo te s tem soglašale. EU bo lahko sklenila sporazume s tretjimi državami, ki bodo omogočali namestitev njenih ekip za upravljanje meje in vračanje v teh tretjih državah.

O ključnem delu predloga reforme evropske mejne straže - stalni enoti 10.000 varuhov meje do leta 2020 - dogovora še ni. Članice menijo, da je predlagani časovni načrt nerealističen. Kompromisni predlog avstrijskega predsedstva predvideva, da bi zagotovili 5000 ljudi do leta 2020 in 10.000 do leta 2027.

Prav tako unija še ni razčistila pomislekov glede suverenosti. Članice skrbi, da pomeni predlagana krepitev pristojnosti evropske mejne straže poseganje v nacionalno suverenost, a Evropska komisija trdi, da so te skrbi posledica nesporazumov.

Današnji dogovor članic sicer niti ne omogoča začetka pogajanj z Evropskim parlamentom. "Nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno," piše v sporočilu za javnost, ki ga je objavila tiskovna služba Sveta EU.

Slovenija podpira razširitev mandata evropske mejne in obalne straže na področju vračanja in sodelovanja s tretjimi državami, je poudaril slovenski notranji minister Boštjan Poklukar ob robu zasedanja.

Glede preostalega besedila, zlasti vprašanja stalne sestave, pa ima Slovenija po ministrovih besedah še vedno pomisleke. Načeloma se lahko strinja s tem, da se nadaljuje delo v smeri postopnega popolnjevanja nabora stalne sestave, ostaja pa zadržana do končne številke 10.000. Minister je ob tem poudaril, da prav tako še vedno niso videli meril oziroma razdelitvenega ključa za določitev obveznosti po članicah.

Poklukar je izpostavil tudi interes Slovenije za napotitev njenih misij v države Zahodnega Balkana. Ker ima agencija že na obstoječi pravni podlagi precej možnosti za sodelovanje s tretjimi državami v regiji, pričakuje konkretne korake že v prihodnjih mesecih.

Vzpostavitev evropske enote 10.000 varuhov meje do leta 2020 je srž septembrskega predloga Evropske komisije za utrditev zunanje meje, s čimer želijo v uniji olajšati vrnitev k normalnemu delovanju schengna in poiskati izhod iz slepe ulice pri prenovi azilnega sistema.

Pri iskanju celovitega dogovora o azilni reformi preboja niti danes ni pričakovati. Ministri bodo pregledali stanje pri prenavljanju evropskega azilnega sistema, ki je še vedno v slepi ulici zaradi spornih begunskih kvot, in razpravljali o migracijah na splošno.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je danes znova opozoril, da se čas izteka in da je pred evropskimi volitvami maja prihodnje leto treba doreči nekatere ključne dosjeje, pri čemer je znova opozoril zlasti na slab napredek glede azilne reforme.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je danes znova omenil možnost, da bi sprejeli tiste dele azilnega svežnja, ki so že dogovorjeni. Razpravo o problematičnem delu, ki vključuje sporne begunske kvote, pa bi nadaljevali. To možnost je po njegovih besedah treba preučiti, saj je bolje, da skupaj nekoliko napredujemo, kakor da sploh ni napredka.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window