Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo obsoja izkoriščanje študentov in pričakuje ukrepanje

petek, 11.1.2019

Ljubljana, 11. januarja (STA) - Ravnanje fakultete za arhitekturo, na katerega so opozorili študenti ter študentska sveta Univerze v Ljubljani in fakultete, je po mnenju ministrstva za izobraževanje neetično in nesprejemljivo. Vsakršne oblike izkoriščanja študentov ali "akademskega suženjstva" odločno obsojajo, od vodstva univerze pričakujejo, da se bo opredelilo in ukrepalo.

V preteklih dneh je skupina študentov fakultete za arhitekturo opozorila na izkoriščanje v projektantskih podjetjih, ki jih pogosto vodijo zaposleni na fakulteti, in poudarila, da je to edina možnost za pridobivanje zahtevanih referenc in izkušenj, ki so nujno potrebne za zaposlitev po končanem študiju, je danes v sporočilu za javnost pojasnila Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU). Vsako takšno izkoriščanje študentov je po njihovem mnenju nedopustno, študentsko delo mora biti legalno, prostovoljno in dostojno plačano.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v sporočilu za javnost obsodilo vsakršno obliko izkoriščanja študentov, še zlasti, ko gre za preplet izvajanja javne službe na področju visokega šolstva ter zasebnih interesov posameznih visokošolskih učiteljev.

Na ministrstvu zato pričakujejo, da se bo vodstvo Univerze v Ljubljani nemudoma opredelilo do domnevno spornih ravnanj Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, od vodstva fakultete zahtevalo natančno poročilo in v primeru zaznanih nepravilnosti tudi ustrezno ukrepalo. Minister za izobraževanje, znanost in šport Pikalo bo od vodstva univerze zahteval natančno poročilo o dejanskem stanju, morebitnih zaznanih nepravilnostih ter ukrepih.

Ob tem so na ministrstvu še izpostavili, da je v skladu z določbami zakona o visokem šolstvu skrb in odgovornost za zakonitost dela univerze in za izvrševanje njenih obveznosti, določenih z zakonom, drugimi predpisi ter splošnimi akti univerze, prepuščena rektorju oziroma dekanu članice univerze.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window