Navigacija
Portal TFL

STA novice / Postojnski zakon o zavarovanju vodnega vira Malni bo v postopek poslala vlada

petek, 14.6.2019

Postojna, 14. junija (STA) - Občina Postojna je pripravila predlog zakona o zavarovanju vodnega vira Malni. Za vložitev v parlamentarni postopek bi potrebovali podpise poslancev, a je predlog zakona dobil podporo vlade. Ta ga bo sama vložila v parlamentarni postopek, je danes na novinarski konferenci v Postojni povedal minister za okolje Simon Zajc.

"To pomeni, da bo predlog zakona depolitiziran in bo tako postal popolnoma strokovno vprašanje," je poudaril postojnski svetnik in poslanec LMŠ Robert Pavšič.

Zajc je povedal, da imajo na ministrstvu že pripravljeno tudi uredbo o vodovarstvenem območju, ki jo bodo v kratkem dali v javno obravnavo. "Prav tako smo zahtevali, da bo pri sprejemanju državnega prostorskega načrta potrebna celotna presoja vplivov na okolje. Hkrati pa je bil pripravljen predlog tega zakona, ki ga bo treba v postopku še strokovno medresorsko dopolniti," je dejal.

Minister si sicer želi, da bi bila uredba sprejeta v času postopka predloga zakona v DZ in zato zakon ne bi bil več potreben.

Občina je predlog zakona pripravljala leto dni, medtem ko je čakala na napovedano uredbo, je povedal postojnski župan Igor Marentič. Predlog je bil pripravljen s pomočjo Inštituta za javno upravo, sodelovali so tudi člani Inštituta za raziskovanje krasa SAZU iz Postojne. "Z namero, da ga vloži vlada, je tudi z moje strani pomembno predvsem to, da ga na tak način ne politiziramo," je dodal.

Marentiču je vseeno, ali je najprej sprejet zakon ali uredba, saj po njegovih besedah potrebujejo oba.

Občina Postojna je na nujnost potrebe po zaščiti vodnih virov, ki se stekajo v zajetje Malni, opozarjala že dlje časa, kljub temu pa vlada doslej še ni sprejela uredbe o določitvi vodovarstvenega območja, ki bi zavarovala omenjena vodna telesa. Vodni viri so tako na tem območju še naprej ostali nezavarovani pred onesnaževanjem in drugimi vrstami obremenjevanja, ki bi lahko v prihodnje vplivali na zdravstveno ustreznost vode ali na njeno količino. Grožnjo za vodne vire predstavljajo tudi vojaške aktivnosti na vadišču Slovenske vojske na Počku.

Z omenjenim zakonom bi določili vodovarstveno območje, ki posega tudi na območje vadišča Poček. Zakon pa bi poleg določitve splošnega vodovarstvenega režima določil tudi izvedbo celovite presoje vplivov na okolje in način izvajanja stalnega monitoringa stanja podzemne vode na vodovarstvenem območju. Uvedel bi tudi monitoring stanja tal ter predvidel obveznosti države za izvedbo sanacije onesnaženih delov območja vadišča Slovenske vojske.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window