Navigacija
Portal TFL

STA novice / Slovenija se pripravlja na strožjo tobačno zakonodajo

torek, 29.9.2015

Koper, 29. septembra (STA) - Ministrstvo za zdravje (MZ) je začelo s postopki prenosa nove tobačne direktive EU, ki zaostruje pogoje prodaje in oglaševanja tobačnih izdelkov. Cilj MZ je priprava predloga, ki bo celovito urejal področje in prispeval k zmanjšanju razširjenosti kajenja. Stroka se ob tem zavzema za vrsto ukrepov, od zviševanja cen do popolne prepovedi oglaševanja.

Članice EU imajo do maja 2016 časa, da direktivo EU o proizvodnji, predstavitvi in prodaji tobačnih in povezanih izdelkov iz leta 2014 prenesejo v nacionalno zakonodajo, je ob robu posveta Slovenija brez tobaka - kdaj?, ki ga je danes gostila koprska območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), pojasnila Nataša Blažko z direktorata za javno zdravje.

Direktiva med drugim uvaja prepoved značilnih okusov cigaret, uvedbo slikovnih opozoril poleg tekstovnih na embalažah tobačnih izdelkov, strožje ukrepe na področju preprečevanja ponarejanja in nezakonite trgovine. Podrobneje se bo urejalo tudi področje elektronskih cigaret in zeliščnih izdelkov za kajenje, prav tako pa bodo članice dobile možnost za prepoved prodaje tobačnih izdelkov preko spleta, je navedla Blažkova.

Ministrstvo je že začelo s postopkom prenosa direktive. Blažkova je poudarila, da bo zakonski predlog, ki ga bodo javnosti predstavili predvidoma jeseni, poleg naštetih vključeval še druge dokazano učinkovite ukrepe, ki jih že intenzivno preučujejo skupaj z ostalimi pristojnimi resorji.

"Cilj je priprava zakonskega predloga, ki bo celovito urejal področje omejevanja tako tobaka kot drugih povezanih izdelkov in prispeval k zmanjšanju razširjenosti kajenja in velike škode, ki jo zaradi kajenja trpi tako posameznik kot celotna družba," je dodala.

Helena Koprivnikar z NIJZ pa je opozorila, da kajenje tobaka še vedno predstavlja pomemben javno-zdravstveni problem, pri čemer smo v Sloveniji ukrepe za zmanjševanje rabe tobaka nazadnje uvajali leta 2007. V tem času so druge države sprejele številne ukrepe, ki so pomembno vplivali na razširjenost in posledice kajenja, medtem ko smo pri nas na tem področju zaostali.

Stroka je po njenih besedah glede ukrepov zelo enotna. Med ključnimi ukrepi, ki bi jih bilo treba uvesti, je tako naštela nadaljnje znatno zvišanje cene tobačnih izdelkov preko zviševanja njihove obdavčitve, poenotenje obdavčitve različnih vrst tobačnih izdelkov, popolno prepoved oglaševanja in razstavljanja tobačnih izdelkov, zmanjšanje dostopnosti tobačnih izdelkov mladoletnim, uvedbo velikih slikovno-besedilnih opozoril ter uvedbo enotnih embalaž.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window