Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ustavno sodišče preživninskim terjatvam odreka prednost pri izvršbi

torek, 6.10.2015

Ljubljana, 06. oktobra (STA) - Ustavno sodišče je razveljavilo zakon o izvršbi in zavarovanju v delu, ki določa vrstni red poplačila upnikov iz zneska, dobljenega v postopku izvršbe na nepremičnine. Zakonodajalec je v nesorazmernem obsegu prenesel ekonomsko breme uspešne izterjave zakonitih preživnin na hipotekarne upnike, so utemeljili ustavni sodniki.

Zahtevo za presojo ustavnosti zakona o izvršbi in zavarovanju je vložilo okrajno sodišče v Mariboru, ki se mu ne zdi prav, da izpodbijani člen priznava preživninskim terjatvam neomejeno pravico do prednostnega poplačila iz izkupička za nepremičnino.

Hipotekarni upniki, ki se zanašajo na podatke iz zemljiške knjige, za morebitne privilegirane terjatve ne vedo in ne morejo oceniti, ali vrednost nepremičnine še zadošča za poplačilo njihove terjatve, so opozorili na mariborskemu sodišču. Po njihovem mnenju bi se lahko preživninski upravičenci poplačali tudi iz morebitnega drugega dolžnikovega premoženja, ne le nepremičnin.

Ustavni sodniki so jim dali prav ter izpodbijani člen zakona razveljavili v delu, ki v izvršbi na nepremičnine odteguje hipotekarnim upnikom zneske v višini celotnih vsakokratnih neplačanih zakonitih preživnin, ki so zapadle več kot leto pred izdajo sklepa o izročitvi nepremičnine kupcu. Preživninske terjatve po njihovih besedah niso v neposredni povezavi z nepremičnino, hipoteka pa nedvomno je.

V skladu z odločbo ustavnega sodišča so tako med terjatve za prednostno poplačilo umeščene le še zakonite preživnine, zapadle znotraj enega leta pred izdajo sklepa o izročitvi nepremičnine.

Nalaganje bremena poplačila vseh zapadlih preživninskih terjatev, med drugim brez vsake njihove časovne omejitve, pomeni nesorazmerno težak poseg v pravice hipotekarnih upnikov na posamezni nepremičnini, je v obrazložitvi zapisalo ustavno sodišče.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window