Navigacija
Portal TFL

STA novice / Obeta se krajše maksimalno dni zapora ob neplačilu denarne kazni

četrtek, 19.5.2016

Ljubljana, 19. maja (STA) - Vlada je v mnenju za ustavno sodišče, ki presoja ustavnost člena zakona o kazenskem postopku glede žaljenja sodišča, poudarila, da pripravlja predlog novele tega zakona. Med drugim bo preučila možnost morebitnega krajšega maksimalnega števila dneh zapora, v katere se lahko pretvori na sodišču izrečena denarna kazen.

Vprašanje kaznovanja žalitev sodišča v kazenskem postopku pa namerava vlada urediti tako, da sodnik, ki je bil deležen žalitve, ne bo odločal o kaznovanju. Tako tudi ne bo nobenih pomislekov z vidika stališč Evropskega sodišča za človekove pravice v podobnih zadevah, povezanih z vprašanjem kršitve pravice do nepristranskega sojenja, so pojasnili v sporočilu po seji vlade.

Vlada je danes obravnavala krovni sporazum med EU in ZDA pri preprečevanju, preiskovanju, odkrivanju in pregonu kaznivih dejanj ter ga sklenila podpreti. Sporazum bo po mnenju vlade celostno uredil področje varstva osebnih podatkov, ki se izmenjujejo med državami članicami EU in ZDA za namene policijskega in pravosodnega sodelovanja.

Sporazum sam po sebi ni pravna podlaga za prenos osebnih podatkov, temveč bo dopolnil že obstoječe dvostranske mednarodne pogodbe med EU in ZDA ter mednarodne pogodbe, ki so jih države članice sklenile z ZDA glede izmenjave osebnih podatkov.

Z vidika razmejitve pristojnosti med EU in državami članicami, se Slovenija strinja, da gre za izključne zunanje pristojnosti EU. Republika Slovenija tudi ocenjuje, da se je Komisija dobro pogajala, še piše v sporočilu. Krovni sporazum bo pomemben tudi zato, ker bo okrepil vzajemno zaupanje med organi EU in ZDA, ki je bilo okrnjeno po razkritjih Edwarda Snowdena, ocenjujejo na vladi. Prav tako se bo okrepilo zaupanje posameznikov, so še dodali.

Slovenija sicer pozdravlja tudi dejstvo, da so ZDA spremenile svojo zakonodajo in zagotovile nediskriminatoren dostop državljanov EU do sodnega varstva v ZDA.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window