Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada potrdila predlog novele zakona o pacientovih pravicah (dopolnjeno)

četrtek, 18.5.2017

Ljubljana, 18. maja (STA) - Vlada je potrdila predlog novele zakona o pacientovih pravicah. Predlog prinaša novosti na področju napotitev, vodenja čakalnih seznamov in informiranja bolnikov. Z njim med drugim uvajajo novo vmesno stopnjo nujnosti, je na novinarski konferenci po seji vladepojasnila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Po besedah ministrice je cilj novele zagotavljanje transparentnosti in boljšega upravljanja čakalnih seznamov, celostna ureditev področja čakalnih dob ter celostni nadzor na področju zagotavljanja pacientovih pravic in obveznosti. Po njenih besedah je predlog "dobro sporočilo za vse nas, ko zbolimo", saj z njim zagotavljajo kakovost in varnost zdravstvene obravnave.

Z novelo v zakonu ohranjajo tri stopnje nujnosti - nujno, hitro in redno -, hkrati pa uvajajo vmesno stopnjo nujnosti "zelo hitro". Bolniki z napotnico s takšno stopnjo nujnosti bodo morali biti pregledani v 14 dneh, je pojasnila ministrica. Za ostale stopnje nujnosti pa rok za obravnavo ostaja enak kot doslej.

Kolar Celarčeva je še pojasnila, da so hkrati z novelo pripravili tudi osnutek pravilnika o čakalnih dobah, kjer bodo ta vprašanja še podrobneje uredili.

Predlog še predvideva, da se bo bolnik sam odločil, ali bo uveljavljal drugo mnenje. Kadar pa bo bolnik med zdravstveno obravnavo utrpel hujše telesne poškodbe, invalidnost ali smrt in bo zaradi tega stekel sodni postopek, pa bo sodišče zadevo obravnavalo prednostno.

Tudi bolniki z novelo dobivajo določene obveznosti. Tako bodo morali deset dni pred načrtovanim posegom ali specialističnim pregledom izvajalcu sporočiti svojo odsotnost. Po drugi strani pa bodo morali izvajalci zdravstvenih storitev bolnika uvrstiti na ustrezni čakalni seznam in vzpostaviti osebni stik z njim, je še pojasnila ministrica.

Čakalni seznam se bo vodil za vse storitve, kjer obstaja čakalna doba, bolniki pa bodo na čakalni seznam uvrščeni v petih dneh po predložitvi napotnice.

Ob uvedbi e-naročanja pa bo vsak bolnik deset dni pred pričakovanih datumov pregleda ali posega dobil obvestilo, nato pa še eno obvestilo dva dneva pred datumom, je še pojasnila ministrica.

Novela kot dopustno čakalno dobo pred ordinacijo oziroma poenoten čakalni čas predvideva 30 minut. So pa določene tudi izjeme, denimo za tiste, ki potrebujejo nujno pomoč, ter tiste, ki v ordinacijo pridejo nenaročeni.

Kot zelo pomembno novost je ministrica tudi navedla, da bodo zaradi primerljivosti in spremljanja realizacije enkratnega dodatnega programa skrajševanja čakalnih dob za letošnje leto do konca leta vzporedno vodili elektronske čakalne sezname in sezname čakalnih dob. S tem bodo dobili celoten elektronski seznam in bolj realne čakalne dobe, je še pojasnila.

Novela zakona o pacientovih pravicah se bo sicer začela uporabljati tri mesece po tem, ko bo stopila v veljavo.

Predlog so koalicijske stranke sicer še v tem tednu usklajevale, še vedno pa nima polne podpore SD, ki bo predlog poskušala v DZ izboljšati.

V DeSUS in SD opozarjajo zlasti na dodatna administrativna bremena za zdravstvene delavce, ki jih bo po njihovem mnenju prinesla novela. A na ministrstvu in v SMC te očitke zavračajo. Medtem koalicijski partnerici pozdravljata uvedbo nove stopnje nujnosti na napotnicah "zelo hitro", v skladu s katero bo bolnik moral biti na vrsti v 14 dneh.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window