Navigacija
Portal TFL

EcoLexLife - Kako prijaviti okoljsko škodo?

KAKO PODATI PRIJAVO OKOLJSKE ŠKODE?

Osebe, ki so zaradi okoljske škode prizadete, in nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu na področju varstva okolja, imajo pravico, da Agencijo RS za okolje obvestijo o primerih okoljske škode in zahtevajo njeno ukrepanje. Takšno obvestilo mora vsebovati informacije in podatke, ki izkazujejo obstoj okoljske škode.

Ker v Sloveniji trenutno še ni na voljo prijavnega obrazca ali natančnega opisa samega postopka, smo se odločili, da v sklopu projekta EcoLex Life organiziramo brezplačno praktično delavnico, na kateri bomo podrobneje pojasnili kako spisati in oddati prijavo okoljske škode skladno z določbami Zakona o varstvu okolja.

Po implementaciji Direktive o okoljski odgovornosti leta 2008 je Agencija RS za okolje le enemu od onesnaževalcev (primer Kemis) naložila izvedbo sanacijskih ukrepov.

Razlogov za malo število prijav in obravnavanih primerov je več. Poleg netransparentnosti postopka tudi dejstvo, da nevladne organizacije še niso dovolj seznanjene s pravicami in obveznostmi, ki izhajajo iz instituta okojske odgovornosti, še posebej postopkom prijave okoljske škode. Zato vas vljudno vabimo, da se nam pridružite na brezplačni delavnici, kjer bomo predstavili glavne poudarke Direktive o okoljski odgovornosti in postopek prijave okoljske škode Agenciji RS za okolje.

Delavnica je namenjena vsem nevladnim organizacijam, ki delujejo na področju okolja ali ohranjanja narave, ne glede na to ali imajo podeljen status delovanja v javnem interesu ali ne. Dobrodošli pa tudi vsi ostali zainteresirani posamezniki, saj lahko skladno z zakonom prav vsak od nas Agencijo RS za okolje obvesti o okoljski škodi.

KOMU JE DELAVNICA NAMENJENA?

  • Nevladnim organizacijam (NVO)
  • Zainteresiranim posameznikom

OKVIRNI PROGRAM

9.30 – 9.45
Registracija
9.45 – 10.00
Na kratko o okoljski odgovornosti
10.00 – 10.30
Pravice NVO ter posameznikov v zvezi s prijavo okoljske škode
10.30 – 11.00
Pogostitev
11.00 – 11.45
Postopek prijave okoljske škode - 1.del
11.45 – 12.00
Odmor
12.00 – 12.45
Postopek prijave okoljske škode - 2. del
12.45 – 13.00
Razprava, vprašanja, anketa

KDO BO Z VAMI

Lea Tomažič

Lea Tomažič, je diplomirala na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru in začela poklicno kariero kot sodniška pripravnica na Višjem sodišču v Ljubljani. Po opravljenem pravosodnem izpitu je delala kot odvetniška kandidatka za ugledno slovensko odvetniško pisarno. V začetku leta 2016 se je preselila na Novo Zelandijo in pridobila dodatne izkušnje z delom v vodilni avstralazijski odvetniški pisarni. Ekipi EcoLex Life se je pridružila julija 2018 kot Vsebinski vodja, kjer se osredotoča na izboljšanje izvajanja Direktive o okoljski odgovornosti v Sloveniji.

Senka Šifkovič Vrbica

Senka Šifkovič Vrbica, univerzitetna diplomirana pravnica s PDI, magistra socialne antropologije, vodja dejavnosti varstva okolja pri Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij - PIC

Prijava na brezplačno delavnico

LIFE

Obveščamo vas, da gre za javni dogodek, kateri se bo lahko snemal in fotografiral ter da se posnetki dogodka in fotografije posnete na dogodku, lahko uporabijo za javno objavo na spletnih straneh ter socialnih omrežjih družbe Tax-Fin-Lex d.o.o. ter projekta EcoLex Life, pri čemer se bodo osebni podatki varovali v skladu z Uredbo (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta.

Brezplačna delavnica poteka v okviru projekta EcoLex Life, ki je omogočena s podporo programa LIFE, finančnega instrumenta Evropske unije. Projekt EcoLex Life sta v program LIFE, ki bo potekal 2,5 leti, skupaj prijavili podjetji Tax-Fin-Lex d.o.o., kot nosilec projekta in PristopMedia d.o.o., kot partner za komunikacijsko podporo, in zanj, med več kot 800 prijavljenimi projekti iz vseh držav članic EU, prejela sredstva za njegovo izvajanje v Sloveniji. Izvajanje projekta sofinancira tudi Ministrstvo za okolje in prostor.

TFL PristopMedia MOP
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window